El Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona, que instrueix el cas Volhov, ha acceptat que el partit ultradretà de Vox i cinc entitats constitucionalistes es personin com a acusació popular contra els dirigents independentistes investigats, segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press.

Les cinc entitats, que es presenten com una sola acusació, són: Barcelona amb la Selecció, Catalunya Suma per Espanya, Impulso Ciudadano, Associació de Juristes per les Llibertats i Societat Civil Catalana (SCC). Els advocats José María Fuster-Fabra, Luis Gómez i Miguel Capuz seran els advocats que portaran aquesta acusació.

Vox es persona en la causa

Aquest mateix dilluns, l'eurodiputat i portaveu de Vox, Jorge Buxadé,  ha explicat que el jutge instructor ha acceptat que el partit es personi en la causa. Vox havia sol·licitat personar-se com a acusació popular, si bé estava pendent que el titular del jutjat barceloní, Joaquín Aguirre, li ho permetés, alguna cosa que finalment ha fet, segons ha indicat Buxadé en roda de premsa.

jorge buxade - europa press

L'eurodiputat i portaveu de VoxJorge Buxadé, ha anunciat que el partit es persona en el Cas Volhov com acusació popular. / Europa Press

La causa és una peça separada de la recerca oberta en 2016 per un cas de presumpta corrupció a la Diputació de Barcelona, i investiga el suposat desviament de fons públics per a finançar el procés independentista.

L'operació Volhov

Per aquesta causa, la Guàrdia Civil va detenir el 28 d'octubre a una vintena de persones. L'ampli operatiu dut a terme per la Guàrdia Civil busca imputar dirigents independentistes per motius molt diversos: des de presumptes trames de corrupció fins a una suposada negociació amb el govern rus per desplegar 10.000 soldats a Catalunya que culminessin la independència.

Els principals encausats són persones vinculades a CDC, JxCat i ERC, com l'exassessor d'Artur Mas David Madí, el responsable de les relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas, el cap de l'Oficina de la Casa de la República, Josep Lluís Alay, l'exconseller republicà Xavier Vendrell i l'empresari Oriol Soler, també pròxim als republicans.