Allà on governa la dreta, és habitual la promoció i la incentivació de les curses de braus. Si aquest dimecres a Ciudad Real es recuperaven després que no es veien a la ciutat des del 2019 i s’oferien entrades gratuïtes als menors de tres anys, ara s'incentivarà a les Balears, on governa el PP que lidera la presidenta Marga Prohens gràcies al pacte de governabilitat que va fer amb Vox per aconseguir les abstencions que necessitava per ser investida presidenta. Aquest pacte es va fer a canvi d’algunes concessions del partit popular, com eren que els menors tornessin a les corrides de toros, el fi de l’impost de successions i donacions, la supressió de l’oficina anticorrupció, la derogació de la llei de Memòria i Reconeixement Democràtic de les Balears, aprovar la llei integral de protecció de la família o fomentar el castellà en detriment del català, entre d’altres. Algunes d’aquestes tornes ja s’han aprovat, i ara Vox està a punt d’aconseguir que els menors tornin a les corrides i, d’aquesta manera, imposar la seva visió cultural que implica, entre d'altres, fomentar l’afició a la festa espanyola per antonomàsia a les noves generacions.

Així, Vox registrarà la setmana que ve la seva proposta de modificació de la llei de regulació de les corrides de toros per permetre l'entrada dels menors a les festes taurines. La llei actual està vigent des de l’any 2017 i, en l’article 12, es determina la prohibició de l'accés als cossos a menors de 18 anys, tot i mantenir l'obligació de mostrar una cartelleria que indiqui que l'espectacle pot ferir sensibilitats. La modificació de la norma es proposarà pel procediment de lectura única i comprendrà la modificació de l'esmentat article. El reglament del Parlament indica que en el procediment de lectura única, després de l'acord unànime de la Junta de Portaveus, implica la impossibilitat de presentar esmenes a la proposició.

Retirada del decret d’emergència de l’habitatge

La proposta de què els menors puguin tornar a les festes taurines s’ha retirat finalment del decret d’emergència de l'habitatge, on s’havia inclòs inicialment, i que aquest dimarts afrontarà la votació final com a projecte de llei. Car cal recordar que el passat gener, Vox va aconseguir que el PP inclogués que els menors poguessin anar a les corrides de toros aprofitant la tramitació parlamentària del decret de Vivenda. D’aquesta manera, els ultradretans van colar als seus socis una esmena al decret d'emergència de l’habitatge per aconseguir l'aprovació d'una de les mesures més reivindicades. Ara, amb la retirada de la proposta d’aquest decret, Vox s’abstindrà en la votació final, pertement la seva aprovació en virtut de l’acord d’investidura, malgrat no estar d’acord en els plantejaments de la futura norma.

Tal com han explicat a Europa Press els diputats de Vox Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades, en un esmorzar informatiu, la formació que lidera Santiago Abascal es desvinculen així de la proposta legislativa popular argumentant que no compta amb el vistiplau d'alguns agents implicats, com els promotors, i insistint que no solucionarà els problemes d'accés a l'habitatge a les Balears. Amb la modificació de l'autorització dels menors a les corrides de toros, es dona llum verda a un nou punt de l'acord d'investidura, el punt 42, de manera que ja s'han impulsat més de la meitat.

Memòria democràtica i violència sexual

Pel que fa a la derogació de la llei de memòria democràtica, des de Vox calculen que serà al juny quan pugui veure la llum definitivament, encara que assenyalen que no serà perquè s'estigui endarrerint, sinó que s'haurà de fer única i exclusivament pel procés parlamentari. La derogació, que haurà d'esperar que es tramitin iniciatives a la cua, seguirà el tràmit parlamentari ordinari i passarà per ponència, comissió i arribarà al ple.

D'altra banda, i seguint l'acord amb el PP, Vox ha avançat que impulsaran un estudi, a través de l'IbDona, sobre el perfil dels agressors sexuals, amb una atenció especial als menors i la vinculació d'aquesta problemàtica amb el consum primerenc de pornografia i a les violacions grupals.

En relació amb el projecte pilot per a la lliure elecció de llengua, des de Vox han lamentat que el Govern no estigui informant que hi ha aquesta possibilitat i han lamentat que els pares només coneixen el projecte lingüístic en el moment final del registre al centre educatiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!