Vox ha assenyalat en una piulada a Twitter Ricardo Rodrigo Amar, president d'RBA i editor de la revista satírica El Jueves. Al tuit la formació d'ultradreta afirma que la publicació "difon odi contra milions d'espanyols cada dia", i considera que és "possible" que molts d'ells "li comencin a exigir responsabilitats quan el vegin sortir del seu despatx a la Diagonal de Barcelona".

TUIT Vox editor El Jueves

La piulada de Vox respon a una de prèvia de la publicació on es presenta La pandilla Voxura, que caricaturitza els membres de la formació.

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (Fape) ha condemnat de forma taxativa "l'assenyalament de Vox amb finalitat intimidadora" a l'editor de la revista El Jueves.

En un comunicat, la Fape ha indicat que la piulada publica el nom i cognoms de l'editor, la seva fotografia i la ubicació del seu despatx. "Assenyalar un editor amb noms, cognoms, la seva imatge i lloc de feina i, a més a més, sol·licitar implícitament que se li exigeixin responsabilitats al carrer és una clara incitació a l'odi", ha explicat.

En aquest punt, des de l'organització han recordat que la intimidació a periodistes i editors "suposa un greu atac al lliure exercici del periodisme". "Busca limitar la llibertat d'expressió, que inclou la crítica i la sàtira, i el dret d'informació dels ciutadans, pilars fonamentals del nostre sistema democràtic", ha destacat la Fape, que ha insistit que "tot atac a aquests drets és un intolerable intent de debilitar la democràcia".

Igualment, Reporters Sense Fronteres ha denunciat en un missatge a Twitter que "Vox traspassa tots els límits amb aquest missatge. No només els ètics, que fa temps que ignora, sinó els legals. Ens trobarà de l'altra banda".

El Col·legi de Periodistes de Catalunya s'ha sumat també a la condemna unànime de tot el sector mostrant el seu suport a El Jueves. "Com a defensors de la llibertat d'expressió i de premsa, no tolerem que es creuin línies vermelles. Rebutgem les amenaces contra mitjans, editors o periodistes", ha escrit a Twitter.

La resposta d'El Jueves

El Jueves també s'ha fet ressò del debat que la piulada de Vox ha generat a les xarxes socials. Ho ha fet amb un altre tuit en què agraïa les mostres de suport i afegia: "El pròxim cop que tinguem un judici us cridarem de testimonis a tots".

TUIT Vox El Jueves

Amb to irònic afegia: "Una abraçada també a la gent que no deixa de mencionar-nos explicant com en som, d'irrellevants. Tant de bo poguéssiu entendre la ironia, però".

TUIT El mundo today el jueves

La capçalera satírica digital El Mundo Today també se n'ha fet ressò, i ha publicat un comunicat a Twitter en què afirma que "l'amenaça" de Vox té l'objectiu "d'acovardir" la llibertat d'expressió "de qualsevol ciutadà". Una "línia vermella que no és legal ni èticament tolerable".

 

Foto principal: El president de Vox, Santiago Abascal / EFE