Vox havia convocat diverses manifestacions aquest dissabte al migdia per les pujades de preus i per demanar la dimissió del govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez. Malgrat tot, la convocatòria podria no haver sortit com s'esperava. Segons la delegació del govern espanyol a Madrid, els del partit d'ultradreta només haurien aconseguit reunir 1.000 persones, amb dades de les 12:20 a la plaça de Cibeles de Madrid. L'objectiu de la manifestació, convocada per Vox i el sindicat Solidaridad, era demanar la "dimissió" del govern central i exigir l'abaratiment dels preus de l'energia i dels combustibles. 

"Ens arruïnen" o "Se'ls ha de fer fora", eren algunes de les pancartes que s'han pogut veure a la plaça. Juntament amb càntics com "Sànchez, brossa, abaixa la factura". Les banderes espanyoles, onejant al vent, també han fet un acte de presència important. No han estat les úniques perquè també s'hi han pogut veure banderes de la Creu de Borgonya. "Prendrem els carrers tantes vegades com sigui necessari per exigir sobirania, per exigir als polítics que no es juga amb la feina de tots els espanyols", ha destacat el secretari general de Solidaridad, Rodrigo Alonso, en un discurs des d'una tarima instal·lada. A més, també he posat de manifest que els diners "estan per pagar el que de veritat importa". "Aquells que se'ls omple la boca parlant dels nostres drets socials són els que dilapiden els nostres diners per mantenir macroestructures sindicals mafioses", ha afegit i recull Efe. 

"Fàbrica de misèria"

Posteriorment, ha estat el president de Vox, Santiago Abascal, que ha qualificat el govern espanyol de "fàbrica de misèria i ruïna" per als espanyols i ha criticat que segueix "saquejant i espoliant" els treballadors per uns impostos "abusius". El líder de Vox ha lamentat que el govern espanyol va prometre un escut social i que "no deixarien ningú enrere", però ha assenyalat que "han deixat els espanyols sense estalvis, sense casa, sense feina, sense poder pagar la llum i sense poder encendre la calefacció”. En aquest sentit, ha advertit que no abandonaran els carrers fins a expulsar aquest govern "il·legítim i entregat als enemics d'Espanya".

Pel que fa als sindicats, Abascal ha assenyalat que UGT i CCOO són ​​els "enemics del poble", ja que, a parer seu, "han sortit en auxili del govern en comptes d'auxiliar la gent". "Els sindicats de classe i de l'enfrontament han donat suport a la persecució de l'espanyol a Catalunya i han donat suport als presos colpistes a Catalunya que van robar els espanyols i, per tant, també han robat tots els treballadors", ha afegit el president de Vox i ha recollit Europa Press.

Rússia com a excusa?

Sobre la pujada dels preus que el govern espanyol atribueix al conflicte de Rússia a Ucraïna, Abascal ha criticat que és la nova excusa "com ho va ser la pandèmia" per: "Treure'ns llibertats, emmordassar-nos, no rendir comptes davant els espanyols i condemnar qualsevol manifestació per impedir les protestes".

En aquest sentit, ha afirmat que el deute públic estava al 120% del PIB una setmana abans de la guerra i la llum ja havia superat abans de la guerra els 400 euros/Mhw, per la qual cosa ha assenyalat que “no es treguin conills del barret de copa i que no confonguin".

Què ha passat a Barcelona?

La protesta, que s'ha dut a terme en diferents ciutats del país, també s'ha celebrat concentració, convocada per Vox i el sindicat Solidaridad, ha reunit més d'un centenar de persones, segons l'agència ACN. En aquest cas, ha parlat el president de Vox a Catalunya i diputat al Parlament, Ignacio Garriga: "Exigim que es prenguin mesures dràstiques perquè les famílies puguin encendre la calefacció i els transportistes omplin el dipòsit; en definitiva, que les famílies puguin tirar endavant".

 

Imatge principal: president de Vox, Santiago Abascal, durant la concentració d'aquest dissabte a Madrid / Efe