Durant la jornada electoral d'aquest diumenge més de 36 milions d'espanyols estan citats a votar. Després de les 20 hores, els membres consituyentes de taules als col·legis electorals retiraran les urnes i començarà el recompte dels vots.

En el recompte, es considerarà vot en blanc aquells sobres del Congrés que no continguin cap papereta; en el Senat, a aquesta opció s'afegeix una altra, la de no assenyalar cap candidat amb una 'x.'

Els membres de les taules rebutjaran a més els vots nuls, aquells que no siguin paperetes i sobre oficials, les paperetes sense sobre, les que estiguin manipulades d'alguna forma, per exemple, escrites; també els sobres amb paperetes de més d'una candidatura (en el cas del Congrés) o les paperetes del Senat amb més candidats marcats dels permesos (més de tres a la Península, més de dos en el cas de Gran Canària, Tenerife, Mallorca, Ceuta i Melilla, o més d'un en el cas de Menorca, Eivissa-Formentera, Fuerteventura, Gomera, Hierro, Lanzarote i La Palma).

Conclòs el recompte, els membres de les taules han de completar les actes i lliurar-les on correspongui: el president portarà als jutjats de primera instància o de pau l'escrutini i un vocal esperarà que un funcionari de Correus reculli al col·legi electoral còpia de l'acta de constitució de la mesa i de la sessió. Paral·lelament, Interior haurà facilitat els mitjans tècnics necessaris per comunicar les dades al Ministeri per via telemàtica amb idea d'oferir els resultats provisionals en la nit electoral.

A més de tenir dret a una dieta de 65 euros per membre de la taula, els ciutadans que hagin participat en les col·legis i que siguin treballadors per compte d'altri podran veure reduïda la jornada laboral de l'endemà, del dilluns 29 d'abril, en cinc hores.