Els notaris han autoritzat el doble de poders per a poder votar a les eleccions del 14-F que en els anteriors comicis. Gràcies a aquests poders, les persones que pateixen de problemes de mobilitat poder exercir el seu dret a vot sense haver de desplaçar-se a les oficines de Correus.

El Col·legi de Notaris ha informat aquest dilluns que els quasi 500 notaris catalans han doblat les autoritzacions per poders electorals, destinats a les persones que no poden desplaçar-se presencialment a fer els tràmits per exercir el vot per correu. Aquesta autorització, el termini del qual va finalitzar el divendres passat, s'ha doblat en nombres en aquesta convocatòria electoral, en contrast amb l'anterior.

Reforç del servei

Per tal de lliurar els poders, els notaris requereixen una autorització mèdica que acrediti la limitació del sol·licitant, i que per tant justifiqui el fet que no es pugui desplaçar fins a Correus. En aquests casos, el notari adjudica els poders electorals del votant "amb la màxima urgència i amb caràcter preferent" a qui triï com apoderat, que haurà d'acudir a Correus i aportar la documentació pertinent per la sol·licitud de vot telemàtic, i que després haurà de tornar a dipositar-lo. D'acord amb el reglament notarial, aquests tràmits són totalment gratuïts.

Davant la gran demanda, els notaris han pres mesures per poder fer front a totes les autoritzacions necessàries. El Col·legi Notarial de Catalunya ha reforçat la llista de notaris per donar resposta a aquesta qüestió, "passant de dues a deu diàries, donat l'augment de la demanda", segons ha explicat el degà José Alberto Marín.

Eleccions marcades per la Covid

A causa de la situació pandèmica s'han disparat les sol·licituds per exercir el vot telemàticament. Segons les dades actualitzades aquest 6 de febrer, se n'han fet 284.706, tot un rècord històric. Des del Govern, aquestes xifres eren esperades, i responen positivament a la seva crida al vot per correu per tal d'evitar nous rebrots de coronavirus.

Normalment, el termini per dipositar el vot en les oficines de Correus una vegada feta la sol·licitud finalitza al cap de deu dies, però a causa de la situació sanitària i l'alta demanda del vot per correu, s'ha ampliat el termini un dia més.

 

Foto principal: El nombre de peticions de poders electorals es dispara / Efe