El PP i Ciutadans han rebutjat aquest dimarts en el Ple del Congrés la presa en consideració d'una reforma electoral promoguda per Esquerra Republicana (ERC) per avançar l'edat de vot als 16 anys, iniciativa la tramitació de la qual sí que va comptar amb el suport d'Unidos Podemos i el PSOE.

En la legislatura anterior, la Cambra Baixa ja va prendre en consideració aquesta iniciativa dels independentistes catalans, si bé mai no va iniciar el seu tràmit parlamentari davant de la dissolució de les Corts en no formar-se Govern.

En la present ja ho van plantejar com esmena en la recent reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) que va promoure el PP per escurçar terminis en cas de repetició d'eleccions, però va ser rebutjat al·legant que no era el moment d'introduir canvis de pes.

La proposició de llei, defensada pel portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, pretén rebaixar l'edat electoral als 16 anys per complir així amb una resolució del Consell d'Europa que s'exigia als països membres a ampliar la participació de persones en el procés polític i a la presa de decisions. A la UE només Àustria permet actualment participa a aquests joves votants.

Els socialistes han acceptat l'admissió a tràmit de la iniciativa perquè, segons ha explicat el diputat Gregorio Cámara, igual que la majoria de vot va anar baixant de 25 a 21 anys i després a 18, es pot plantejar-se si ha de baixar als 16 anys ja que a aquesta edat ja es té responsabilitat penal, es pot contreure matrimoni i es pot decidir sobre tractaments mèdics. "Els arguments que ho avalen prevalen i els contraris, més que arguments, són prejudicis infundats", ha resumit.