El sector conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es mou contra Teresa Ribera. Els vocals conservadors han demanat el president interí de l'òrgan, el vocal Vicente Guilarte, que convoqui una Comissió Permanent extraordinària després que aquest divendres la vicepresidenta assegurés que el jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa de Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, té una tendència a pronunciar-se en "moments polítics sensibles".

Segons fonts de l'òrgan de govern dels jutges, la petició ha estat elevada pels vocals de l'ala conservadora que formen part de la Comissió Permanent: Carmen Llombart, José Antonio Ballestero i Ángeles Carmona. Així ha reaccionat el sector majoritari del CGPJ després que la vicepresidenta Ribera critiqués García-Castellón que ratifiqués la seva decisió d'enviar el procediment al Tribunal Suprem perquè s'investigui el president en l'exili, Carles Puigdemont, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i unes altres 10 persones per presumptes delictes de terrorisme.

"Jo seria molt cauta respecte a la manera en què s'estava pronunciant aquest jutge, que com dic ens té acostumats que sempre s'inclini en aquesta mateixa direcció, que evidentment té una implicació política important i sol sortir a col·lació en moments polítics sensibles", ha assegurat Ribera en declaracions a TVE, en el marc de la tramitació parlamentària de la proposició de llei del PSOE que pretén amnistiar una dècada del procés.

Les fonts consultades han explicat que el president del Consell està estudiant la sol·licitud dels vocals conservadors, encara que la intenció de l'òrgan era no pronunciar-se sobre l'empara a García-Castellón fins que el Tribunal Suprem resolgués on i en quins termes s'investiga la causa relativa a Tsunami Democràtic. L'any passat, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 va demanar empara al CGPJ arran d'unes declaracions de l'exnúmero dos de Justícia, Antonio Tontxu Rodríguez, que el va acusar de voler influir en les negociacions de l'amnistia per dirigir la investigació contra Puigdemont. Després, García Castellón va ampliar la seva petició d'empara per un pronunciament del diputat d'ERC Gabriel Rufián. De moment, el jutge no ha ampliat la seva sol·licitud per incloure les paraules de Ribera.

Malestar a l'Audiència Nacional

Segons han apuntat les fonts consultades en el CGPJ, des del sector conservador, consideren que, ja que el Consell ja s'ha pronunciat en ocasions anteriors, quan alguns polítics han criticat directament el mateix García-Castellón o altres magistrats de la judicatura, en aquest cas també hauria de reaccionar, informa l'agència Europa Press. Aquest divendres, les declaracions de Ribera han generat malestar a l'Audiència Nacional, han assenyalat fonts jurídiques. Al marge, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent (FJI) han lamentat l'actuació de Ribera, han demanat el govern espanyol que respecti la tasca dels jutges i han recordat que els temps de la Justícia no depenen dels jutges.