Tres agrupacions judicials espanyoles han sortit aquest divendres a criticar les declaracions de la vicepresidenta Teresa Ribera sobre el jutge Manuel García Castellón. L'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent (FJI) han lamentat les paraules de la vicepresidenta en les quals critica el jutge de l'Audiència Nacional, instructor del cas Tsunami. Ribera ha criticat la tendència de García Castellón a pronunciar-se en "moments polítics sensibles".

L'APM, associació majoritària de la carrera judicial, ha defensat que "no és admissible" en un estat de dret que un membre del govern "acusi veladament un jutge de prevaricar". Així mateix, per la seva part, l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV) i Fòrum Judicial Independent (FJI) han reclamat al govern espanyol que respecti la feina dels jutges, i han recordat que els temps de la justícia no depenen dels jutges, informa l'agència Europa Press.

Tres de quatre associacions judicials

D'aquesta forma han reaccionat tres de les quatre associacions judicials després que aquest divendres la vicepresidenta Ribera critiqués l'actuació del jutge a càrrec de la instrucció de la causa de Tsunami Democràtic, que va ratificar dijous la seva decisió d'enviar el procediment al Tribunal Suprem perquè s'investigui al president en l'exili, Carles Puigdemont, a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i a unes altres 10 persones per presumptes delictes de terrorisme.

"Jo seria molt cauta respecte a la manera en què s'estava pronunciant aquest jutge, que com dic ens té acostumats que sempre s'inclini en aquesta mateixa direcció|adreça, que evidentment té una implicació política important i sol sortir a col·lació en moments polítics sensibles", ha dit Ribera en declaracions a TVE, en el marc de la tramitació parlamentària de la proposició de llei d'amnistia que el PSOE negocia amb l'independentisme.

En el seu comunicat, l'APM ha traslladat a més que li produeix "una enorme tristesa que des del mateix|propi govern s'assumeixi el discurs d'aquells que parlen de lawfare i de judicialització de la política". Afegeix que, en una democràcia plena, "les decisions dels jutges s'acaten i es compleixen i, quan no s'està d'acord amb el seu contingut, es recorren complint els tràmits legals". "El que resulta inacceptable és aquest atac permanent a la independència judicial per part de qui té les més altes responsabilitats polítiques, provant|tractant de soscavar la confiança dels ciutadans en el Poder Judicial i, en definitiva, els pilars sobre els quals s'assenta el nostre Estat de Dret, l'única garantia de la convivència pacífica al nostre país", afegeix.

Per la seva part, Sergio Oliva, portaveu de l'AJFV, ha incidit que "els temps de la justícia no són els temps de la política". En aquest sentit, ha explicat en declaracions a aquesta agència de notícies que els pronunciaments d'un jutge en una resolució judicial obeeixen a actuacions processals de les parts i "no sorgeixen per art de màgia", sinó que "Espanya és un Estat de Dret i les resolucions judicials es recorren". Oliva ha assegurat que els comentaris de la vicepresidenta Ribera "estan desprestigiant al país" en entendre que "assenyalar als jutges només genera desconfiança en la ciutadania", pel que ha demanat "respecte" al poder executiu. En la mateixa línia, Fernando Portillo, de FJI, ha criticat la "volença" dels polítics a "protestar quan les decisions judicials no els convenen, o per contingut, o per moment, o per ambdues coses."