Les relacions entre els habituals de les clavegueres de l'Estat no eren precisament plàcides, i menys a mesura que avançaven les seves activitats. El comissari José Manuel Villarejo assegurava l'any 2016 que el qui era mà dreta de Jorge Fernández Díaz al ministeri de l'Interior, Francisco Martínez, li tenia pànic perquè estava convençut que disposava d'informació sobre les activitats que havien compartit i que això el podria portar a la presó. Aquestes afirmacions, contingudes en una de les gravacions de Villarejo a què ha tingut accés ElNacional.cat, contrasten amb les paraules de Francisco Martínez que aquest dimarts negava en una entrevista a Rac1 que hagués participat en les activitats il·lícites de la policia patriòtica que se li atribueixen.

 

🔒 Més documentació confidencial: l'Operació Catalunya utilitzava informació del ministeri d'Hisenda de Montoro de manera il·legal
 

Francisco Martínez, que era secretari d'Estat de Seguretat amb Fernández Díaz i que apareix repetidament als àudios sobre la guerra bruta contra l'independentisme com un dels principals interlocutors de Villarejo, ha assegurat a Rac1 que l'Operació Catalunya no va existir i que totes les investigacions que es van dur a terme contra el Procés van ser dins de la legalitat. Igualment, ha negat que existís l'operació Kitchen, sobre l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas per aconseguir les proves incriminatòries contra el PP.

"El que hem fet junts"

Ben diferent és el parer que expressava Villarejo en un àudio del 2016 al qual ha tingut accés ElNacional.cat i en el qual es refereix a l'activitat que han dut a terme plegats des del ministeri de l'Interior. "El Paco el que té no és por de mi, és pànic, pànic per totes les coses que hem fet junts, que ell creu que tinc proves, que guardo proves de totes elles i, que, per tant, li puc complicar la vida i ficar-lo a la presó. Aquesta és la preocupació del Paco", assegura Villarejo en una conversa amb un empresari i membre de la cúpula d'Atresmedia, Mauricio Casals, que va estar imputat en una causa per l'operació Lezo, que finalment va ser arxivada.

 

La conversa es va produir pocs mesos abans que el comissari es jubilés, i Villarejo explica al seu interlocutor que té previst reunir-se amb Jorge Fernández i vol advertir al ministre de l'Interior que té persones deslleials dins el seu equip i que si cal seguirà treballant per a ell. "Paco [Francisco Martínez] és bona persona, però no ha donat un cop de puny a la taula... Aquest mes és decisiu i es pot fer alguna operació d'intel·ligència com es va fer a Catalunya. No tinc cap inconvenient a fer-ho, tot i estar jubilat", assegurava el 2016, mentre a Catalunya s'estava organitzant el referèndum d'independència de l'1-O. A la gravació, Villarejo no estalvia les crítiques sobre la gestió del qui aleshores era secretari d'Estat, del qui assegura que quan està el ministre al davant no bada boca, "com un serf de gleva".

En contrast, el comissari subratlla la seva disposició a treballar amb el govern del PP. Explica que només ha estat "deslleial quan al govern hi havia el PSOE". "No soc d'esquerres... Vaig avisar Cospedal de la Gürtel i el 2008 els vaig donar informació que podria haver acabat amb el PSOE", rebla.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!