L'excomissari José Manuel Villarejo es queda gradualment sense aliats, i més, davant de la justícia. Els antics responsables de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional, Agustín Linares, Pedro Díaz Pintado i Eugenio Pino s'han desvinculat de l'estructura empresarial que Villarejo feia servir per als seus negocis privats. Això contradiu el que tots tres van signar l'any 2018, quan Villarejo va estar en presó provisional. En aquell context, els tres implicats van firmar una carta, a petició de l'advocat de l'excomissari, que afirmar que "les empreses de Villarejo van servir als interessos de la Policia sense rebre contraprestacions". Aquesta afirmació, tan rotunda fa quatre anys, ara l'han matisat en el marc del judici de Villarejo davant de l'Audiència Nacional. 

Entre els matisos que els tres han argumentat per diluir la contundència de les seves firmes l'any 2018 destaca la d'Eugenio Pino, qui ha afirmat: "Em van dir que era per posar-lo en llibertat condicional i vaig signar la carta gustosament (...) això és el mínim que podíem fer". Pino també ha destacat la tasca policial de Villarejo, però tot i les lloances cap a l'excomissari quan ha estat preguntat sobre les empreses d'aquest, s'ha limitat a afirmar que sabia que la seva família tenia negocis, però Villarejo afirmava que no eren seus. 

Pino no ha estat l'únic en afirmar que no coneixia l'activitat empresarial de Villarejo, Agustin Linares també ha assegurat que desconeixia que es dediqués a "un altre tipus d'activitats" que no fossin les estrictament policials. Linares ha afirmat que sabia que Villarejo havia tingut una sèrie d'empreses, però que quan aquest va tornar a la Policia Nacional va dir que "no estava res al seu nom, que ho deixaria en mans del seu company".  Un testimoni similar al de Pedro Díaz Pintado, qui ha assegurat: "Jo en aquella època no coneixia l'activitat del senyor Villarejo, ni si estava autoritzada prèviament o posteriorment. En aquella època ho ignorava". 

La importància de les firmes 

En les cartes que van signar els tres excaps del DOA l'any 2018 se sostenia part de la defensa de Villarejo. L'excomissari afirma que l'entramat empresarial que va orquestrar va servir per a la "cobertura" de diversos treballs d'agents de policia i que els seus responsables sabien d'aquesta activitat. Les cartes sostenen aquesta versió, però ara que els tres signants han afirmat que només van signar perquè Villarejo sortís de presó, l'excomissari es queda sense un dels suports de la seva defensa.