Una jutgessa de Madrid creu que el comissari jubilat José Manuel Villarejo va ordenar gravar la reunió que el 20 d'octubre de 2014 van fer agents d'assumptes interns de la Policia i del CNI sobre Francisco Javier Gómez Iglesias, el petit Nicolás, i que va ser darrere de la filtració d'aquest enregistrament.

Per això, ha dictat un acte de transformació de les diligències en procediment abreujat -l'equivalent al processament- contra el mateix Villarejo, la seva dona, Gema Isabel Alcalá, i el periodista Carlos Mier, que treballava en el mitjà digital que dirigia Alcalá, i hauria estat l'autor de l'enregistrament.

Segons la titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Madrid, María Pilar Martínez Gamo, tots tres podrien haver incorregut en delictes de revelació de secrets, Villarejo i Mier com autors i Alcalá com cooperadora necessària. Per contra, ha decidit el sobreseïment provisional d'aquesta causa per al petit Nicolás.

I encara que dona trasllat a la fiscalia i a les acusacions perquè formulin el escrits d'acusació interessant l'obertura de judici oral o el sobreseïment, recorda que aquesta interlocutòria pot ser recorreguda en reforma davant de la jutgessa i en apel·lació davant de l'Audiència Provincial.

Despatx de Marcelino Martín Blas

La reunió es va fer al despatx de l'excap d'Assumptes Interns de la Policia Marcelino Martín Blas, present juntament amb dos inspectors i uns altres dos espies del CNI, a qui els agents anaven a informar de les últimes investigacions sobre Gómez Iglesias.

En el moment dels fets, Villarejo estava destinat com a adjunt al director adjunt operatiu (DAO), per la qual cosa suposadament va tenir coneixement de la celebració d'aquesta trobada.

Va ser així com presumptament va ordenar al periodista que gravés la reunió amb l'objectiu tant de "conèixer-ne el contingut com de divulgar-la amb finalitats espúries" a la premsa.

Trucada de 13 minuts

Segons la jutgessa, el periodista va fer una trucada a Martín Blas que va durar 13 minuts just quan va començar la reunió, si bé el comissari jubilat nega que hagués rebut l'esmentada trucada al seu aparell, que tenia anul·lats els serveis de seguretat en aquell moment.

Aquest "enregistrament presumptament va ser capturat i transmès de forma simultània a través del canal telefònic i amb un dispositiu de captura situada al mateix escenari de la reunió".

Dos dies més tard, el periodista va publicar una informació al diari digital de l'esposa de Villarejo sobre la reunió, en la qual esmenta, a més, que un espia del CNI havia fet arribar de manera anònima a l'entorn del jove l'informe del contingut d'aquesta trobada.

La magistrada processa també la dona de Villarejo pel seu "necessari coneixement de l'encàrrec" dut a terme a un periodista que treballava per al seu mitjà i de l'inferit consentiment per a la seva publicació al diari digital Información Sensible.

Qui no s'asseurà al banc dels acusats serà Gómez Iglesias, una vegada que la jutgessa no aprecia "cap indici racional" que permeti atribuir-li responsabilitat penal.

Per investigar aquests fets, l'anterior titular del jutjat Arturo Zamarriego va arribar a crear una comissió judicial amb Martin Blas, si bé la magistrada que el va substituir al jutjat va donar un tomb a la investigació guiada per un criteri completament diferent del del jutge (traslladat a l'Audiència Provincial), quan va apartar els policies que havien fet la investigació.

Guerra policial

Des de la seva creació, diverses parts del procediment van posar en dubte el paper de la comissió judicial, que van acusar de convertir el cas en una "guerra policial" quan van demanar, entre d'altres coses, d'imputar l'ex-número dos de la policia Eugenio Pino.

Tant és així que fins i tot el fiscal Alfonso San Román va arribar a sol·licitar al jutge que dissolgués aquesta comissió, ja que no havia pogut aclarir com es va produir l'enregistrament i "no sembla que hagin de continuar investigant els funcionaris que van assistir a aquesta reunió" i que són testimonis directes de fets rellevants en la causa.