José Manuel Villarejo ha pogut tornar a trepitjar el carrer. Després de més de tres anys de presó preventiva, avui l’Audiència Nacional ha ordenat la seva llibertar provisional. Amb mesures cautelars, però llibertat al cap i a la fi. En sortir del centre penitenciari d’Estremera aquesta mateixa tarda, el comissari jubilat ja ha deixat clar que no fugirà i que declararà allà on sigui necessari. De fet, demà mateix declara a l’Audiència Nacional per les peces 26 i 29 del cas Tàndem. “Serà molt interessant el que declararé”, ha assegurat, tenint per davant una trentena de peces judicials obertes. També ha denunciat maltractaments i tortures.

Villarejo ha volgut atendre breument els mitjans de comunicació en sortir d’Estremera, a quarts de set de la tarda. Ho ha fet amb boina, mascareta amb la bandera espanyola i un pegat a l’ull esquerre. De fet, ha denunciat el director del centre penitenciari a qui ha descrit con un “cancerbero que ha accedit a les ordres polítiques”. Malgrat tot, ha assegurat, “aquí estic, per molts maltractaments i tortures que m’han fet”. Ha assenyalat que li han deixat “una mica inutilitzat l’ull”, però que ell continua aquí. “És una putada per als qui ho han intentat”, ha etzibat.

L’excomissari ha desmentit que ell volgués escapar-se. “Aquesta historieta que volia fugir era mentida. Ja vaig dir el 2016 que no fugiria. Jo només vull defensar-me”, ha afirmat en aquest sentit. Ha insistit que ara la seva única “funció” serà defensar-se. Ha deixat clar que, com fins ara, declararà “sempre i a tothom”.  S’ha mostrat confiat que es podrà fer justícia: “M’ho han robat tot, però no em poden robar que continuï creient en la justícia. Perquè llavors la meva vida no haurà tingut sentit”. Ha recordat que té 30 peces obertes. “Serà molt interessant el que declararé”, ha avisat.

Davant dels mitjans de comunicació, Villarejo ha aprofitat per a retreure que no se li hagi respectat la presumpció d’innocència. També ha deixat alguna fase enigmàtica, com que “les clavegueres no generen merda; la netegen”.

El rei emèrit

Els periodistes han preguntat al comissari jubilat per la situació del rei emèrit Joan Carles I, fugit als Emirats Àrabs, des d’on ha procedit a dues regularitzacions fiscals. Villarejo ha dit que no vol parlar d’aquest tema i que li sembla “injust el que li està passant a Sa Majestat, que tant li devem tots els espanyols”. I ha reblat: “Una altra cosa és que hi hagi interessos”.