Les anotacions del comissari José Manuel Villarejo continuen aixecant polseguera. Ara, segons avança elDiario.es, a les llibretes de l'expolicia figuren unes notes que revelarien unes maniobres per torpedinar la investigació que hi havia oberta contra Esperanza Aguirre, expresidenta de la Comunitat de Madrid, per la seva fuga de la Policia Municipal en ple centre de la ciutat madrilenya el 2014.

En els apunts que hi ha als diaris del comissari jubilat, hi apareix un altre protagonista d'aquesta trama, José Luis González Armengol. Va ser el degà dels jutges de Madrid fins al 2014. En referència al magistrat, Villarejo va escriure el 10 de setembre de 2014 que "vol que ajudem a l'Espe a tot preu". Poques setmanes després, l'1 d'octubre, apunta l'excomissari: "Armengol Jl. truca a última hora per agrair en nom d'Espe l'ajuda rebuda".

Els fets pels quals investigaven Aguirre

Tot s'esdevé un 3 d'abril de 2014 a la Gran Via de Madrid. Esperanza Aguirre va estacionar el seu cotxe en un carril bus per anar a retirar efectiu d'un caixer automàtic. Quan dos policies es van acostar per demanar-li la documentació i lliurar-li el paper de la multa degut al fet que havia aparcat indegudament, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid va posar en marxa el seu vehicle i es va fugar. Quan va realitzar aquesta maniobra, va atropellar una moto d'un dels agents. Immediatament, els agents van iniciar una persecució fins al domicili d'Aguirre.

L'atestat policial va arribar als jutjats i el d'Instrucció número 14 va ser l'òrgan encarregat de portar la causa. Un dels agents va denunciar l'expresidenta del PP madrileny i es va personar com a acusació particular, mentre que l'organització Transparència i Justícia va exercir l'acció popular. La curiositat és que aquesta entitat estava controlada per José Manuel Villarejo i, en l'últim moment, van decidir canviar d'advocat i no presentar escrit d'acusació. Al final, tot va quedar en una infracció administrativa.

Les cites amb Armengol

La primera trobada de Villarejo amb José Luis González Armengol es va produir, segons les agendes del comissari jubilat, el 8 de juliol de 2014, cinc dies després que Armengol deixés el càrrec de degà dels jutges de Madrid. D'aquell dia, José Manuel Villarejo només apunta que Armengol té "una recomanada", però no especifica res més. No és fins al 10 de setembre quan anota "Armeng. vol a tot preu que ajudem a l'Espe".

Paral·lelament, Villarejo es va tornar a reunir amb l'exjutge, segons les seves agendes, quatre dies abans que Aguirre declarés pel cas de la fuga (22 de setembre). A més, just el dia abans d'aquesta declaració, l'excomissari va apuntar que "Armengol va rebre preguntes Espe", en referència a les qüestions que formularia Transparència i Justícia com a acusació popular.

L'endemà de declarar, José Luis Villarejo escriu: "Armengol Jl. truca a última hora per agrair en nom d'Espe l'ajuda rebuda" i el 28 de setembre anota: "Armengol Jl. diu que Espe està molt agraïda pel tracte donat a la compareixença. Proposa veure'ns quan acabi el tema".

 

Imatge principal: Esperanza Aguirre, en una foto d'arxiu. Europa Press.