El comissari José Manuel Villarejo torna aquest dilluns a l'Audiència Nacional citat pel jutge Manuel García Castellón per reprendre l'interrogatori sobre l'anomenada "operació Kitchen" que va iniciar dijous passat i que al cap de dues hores, va ser posposat a aquesta setmana.

Villarejo tindrà oportunitat així de continuar contestant a la Fiscalia, el jutge i la seva pròpia defensa sobre aquella operació desenvolupada el 2013 per la que s'hauria pagat amb fons reservats al qual era xofer de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, Sergio Ríos, perquè li sostragués documentació sensible del partit que obrava en el seu poder.

Després de la declaració de dijous passat, que es va prolongar durant dues hores, el lletrat del comissari jubilat es va dirigir als mitjans per expressar la disposició del seu client a parlar d'altres temes en seu judicial i en particular, de l'espionatge que hauria perpetrat per encàrrec del BBVA a membres del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i càrrecs de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i de la constructora Sacyr.

De moment, 'Kitchen' esquitxa directament Villarejo, però també el seu soci Enrique García Castaño, comissari retirat i que en aquelles dates era el responsable de la Unitat Central Adjunta Operativa (UCAO) de la Policia Nacional, la divisió des de la qual es despleguen aquest tipus de dispositius. Ell ja ha deixat declaració sobre l'operatiu en dues jornades, el dijous 17 i el divendres 18 de gener, contestant en total durant gairebé cinc hores sobre això.

Eugenio Pino declara dimarts

L''assenyalat' com a promotor de l'operació, Eugenio Pino, està cridat a declarar dimarts a la tarda. Al principi, hauria d'haver-ho fet el dijous 18, després de García Castaño i Villarejo, però l'extensió de la declaració d'ambdós i les contínues interrupcions de la sessió perquè el jutge, que estava de guàrdia, atengués altres assumptes, van dilatar els temps previstos i l'instructor va acabar citant-lo de nou per al dia 22.

Pino va ser el 'número 2' de la Policia Nacional que dirigia el 'popular' Ignacio Cosidó i aquesta no és l'única causa que té pendent. El Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid li investiga per presumptes delictes de prevaricació, fals testimoni i frau processal en relació amb un pendrive que contenia informació sobre la família de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, que es va introduir en el sumari del cas sense que el seu origen quedés acreditat.

A més, el proper 23 de juny declararà en qualitat d'investigat al mateix jutjat per la querella que va presentar contra ell l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias per injúries i calúmnies en atribuir-li un compte en un banc suís. Segons va dir a la premsa a la sortida dijous passat de l'Audiència Nacional, "la 'operació Kitchen' no existeix".