Les notes informatives que el comissari José Manuel Villarejo enviava al ministeri de l'Interior desmenteixen l'exsecretari d'Estat Francisco Martínez, quan nega la guerra bruta contra l'independentisme. També els àudios, als quals ha tingut accés ElNacional.cat i on Villarejo assenyala el secretari d'Estat com a responsable únic d'informar el govern de Mariano Rajoy i al PP sobre les seves activitats. En una d'aquestes converses, en què es plantegen fer una nova filtració a la premsa, es vanten de l'impacte que va tenir el 2012 la filtració de l'esborrany fals de la UDEF publicat a El Mundo sobre comptes de Jordi Pujol i Artur Mas a Suïssa.

Aquest dimarts, l'exsecretari d'Estat de Seguretat i mà dreta del ministre Jorge Fernández Díaz va negar en declaracions a Rac1 qualsevol relació amb la guerra bruta contra l'independentisme, va assegurar que no va existir una Operació Catalunya i que tota l'actuació policial que es va fer durant el Procés va ser dins de la legalitat.

🔒 Més documentació confidencial: Documents secrets incriminen el govern Rajoy en l'Operació Catalunya contra l'independentisme
 

"No posis l'etiqueta UDEF"

No és això el que es desprèn dels àudios de les seves converses amb Villarejo. En una de les gravacions, de l'agost del 2014, l'excomissari es queixa a Francisco Martínez que la relació d'Ignacio López del Hierro, marit de la secretària del PP, María Dolores de Cospedal, amb els negocis de Jordi Pujol Ferrusola és molt perjudicial per a la imatge del partit. Atès que López del Hierro nega aquesta vinculació, l'excomissari proposa al secretari d'Estat "filtrar alguna cosa" de la seva primera Nota Informativa sobre l'operació Catalunya, del 2012, per demostrar que això ve de lluny. "Si vols, jo me n'encarrego", s'ofereix. Davant de la proposta, Francisco Martínez salta: "No posis l'etiqueta de la Udef ni res d'això", li reclama en referència al fals esborrany de la Unitat de Delinqüència Econòmica que es va filtrar a El Mundo el 2012, en plena campanya electoral al Parlament, denunciant comptes de Jordi Pujol i Artur Mas a Suïssa.

 

"No, no. Jo ja no poso més etiqueta... Allò va ser un tema puntual, que era fonamental fer-ho així", replica Villarejo que tot seguit fa bromes amb el secretari d'Estat sobre l'escàndol que va representar aquella filtració i que van viure "molt de la mà". "No m'ho expliquis", recorda el seu interlocutor entre somriures, coincidint tots dos que va ser un moment "fotut". Villarejo conclou: "Tu vas ser el responsable que es canviés Espanya". Davant dels comentaris de Martínez traient importància al seu paper, Villarejo hi torna. "Aquest treball algun dia quan aixequin les classificacions, com fan els americans, s'estudiarà, perquè va ser un treball de puta mare. I això va ser el principi de la fi d'ells", conclou amb relació a la filtració de l'esborrany fals de la UDEF.

La gravació fa evident fins a quin punt intervé el número dos del ministeri en tots els detalls de la guerra bruta contra l'independentisme. Quan Villarejo li explica que l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez, se sent enganyada per la dirigent del PP català Alícia Sánchez-Camacho, que li hauria promès uns diners que no li havia pagat per la seva col·laboració a la gravació de La Camarga, Francisco Martínez li pregunta: "Nosaltres hem complert, no?". "Amb les pel·les sí. I seguim", respon Villarejo.

🔴 NOVA INFORMACIÓ: Un document del Ministeri de l'Interior fixa línies d'investigació contra els Pujol i empresaris catalans
 

Interlocutor únic

En la mateixa conversa d'aquell agost del 2014, que es va desenvolupar en un karaoke de Madrid, Villarejo es refereix a les confusions que provoca en la seva feina les interferències de Cospedal i demana a Martínez que "per evitar tensions" ell hauria de ser cada vegada més "l'únic canal de comunicació". Assegura que "queda molt lleig" que la informació de El Barbas [Mariano Rajoy] li arribi pel partit i pel ministeri. "Moltes coses s'han malentès per aquesta doble via. Ella se n'aprofita i l'altre, també. I, a més, no paguen", retreu.

 

Tot apunta que la proposta de Villarejo va acabar tenint un recorregut, atès que una nota del març del 2015 dona per oficialitzada aquesta funció del secretari d'Estat. Aquesta nota, que detalla qüestions molt dispars, assenyala al darrer paràgraf: "De totes i cadascuna d'aquestes informacions ha estat puntualment i personalment informat l'actual Secretari d'Estat d'Interior". La raó d'aquesta via de comunicació, segons afegeix, és que "en el seu moment el DAO [Director Adjunt Operatiu, Eugenio Pino] va demanar aquesta relació directa a JV [Villarejo] per intentar evitar Cosidó [Director General de la Polícia], per dependre d'ell".

 

WhatsApp Image 2024 01 24 at 20.24.05
Fragment de la Nota Informativa del 20 de maig del 2015

La nota conclou assegurant que tots dos, és a dir, el DAO i el secretari d'Estat, "manifesten tenir plena confiança en Villarejo com a servidor de l'Estat i, per tant, incapaç de perjudicar de cap manera qualsevol de les institucions". Unes afirmacions que, vistes enmig de l'actual conjuntura semblen adquirir un to gairebé notarial.

📝 Més episodis de la investigació: Les proves de l'agonia de la BPA: de les pressions per l'Operació Catalunya a la querella-zombi
 

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya