La secretària general adjunta d'ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha demanat aquest dilluns al govern espanyol que "no utilitzi ERC com a excusa per pactar amb Cs" els propers pressupostos generals de l'Estat.

 

Vilalta, en una roda de premsa telemàtica, ha augurat que l'executiu de Pedro Sánchez "s'ho farà venir bé" per responsabilitzar-los del seu apropament a la formació taronja i de l'aplicació de "retallades de drets i polítiques neoliberals".

Pedro Sanchez PSOE Arrimadas ciutadans - ACN

Pedro Sánchez i Inés Arrimadas es reuneixen a la Moncloa / ACN

Reprendre la taula de diàleg

"Per ajudar la gent sempre hi som, però ha de ser en un clima favorable", ha avisat Vilalta. Aquest clima passa, per exemple, per reprendre la taula de diàleg entre governs per "evidenciar el compromís del govern de l'Estat cap a una solució democràtica del conflicte polític". Tot i això, ha alertat que "no pot ser només postureig ni escenificació".

També ha criticat "els moviments" actuals dels socialistes: "Podria ser un bon exemple per crear aquest clima de bona predisposició, sens dubte, però ara mateix no trobem aquest context".

Vilalta ha realitzat aquestes declaracions després que la vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, hagi defensat l'acostament a Cs fent referència a suposades declaracions del líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en què assegurava que els republicans no donaran suport als comptes.

"Em sembla al·lucinant que Calvo digui que votarà el que sigui sense parlar-ne i posin en boca paraules de Junqueras, que és a la presó", ha lamentat Vilalta. A més, ha asseverat " que si volen saber quina és la proposta d'Oriol Junqueras estaria molt bé parlar amb ell o que hi hagués una solució política perquè pogués exercir política directament".

Mesures davant la Covid-19

En un altre context, Vilalta ha remarcat que, actualment, les autoritats tenen un doble repte: fer front al virus i a la crisi econòmica i social que se'n desprèn. Per això, ha assenyalat que el Govern treballa en un pla de reconstrucció.

A més, ha reclamat al govern espanyol que s'ofereixi als pares "el permís retribuït per poder fer-se càrrec dels fills en quarantena. No pot ser que ni faci, ni deixi fer".