La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha tornat a situar aquest dijous l’amnistia com a “línia vermella” d’Esquerra Republicana prèvia a una investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. La republicana ha assegurat que ERC està “treballant intensament” per aconseguir un acord amb el PSOE, i ha afirmat que entre les seves files hi ha optimisme per arribar a una entesa. Ara bé, ha reiterat la necessitat de col·locar un acord per l’amnistia “com a punt d’inici”, ja que hi ha “tres carpetes” a pactar amb el PSOE: l’amnistia, l’autodeterminació i “benestar social”.

Vilagrà, però, no ha volgut aquest dijous avançar si Esquerra Republicana i el PSOE han avançat gaires caselles en una eventual negociació entre les dues parts. S’ha limitat a reiterar els posicionaments dels republicans, argumentant que l’amnistia és imprescindible per investir Pedro Sánchez i que existeix temps material per aprovar una llei d’aquest tipus abans del debat d’investidura del líder socialista. Les paraules de Vilagrà han arribat l’endemà que la diputada d’ERC a Madrid Teresa Jordà reclamés el “compromís ferm i amb un calendari” de l’amnistia si aquesta no podia arribar abans de la investidura de Sánchez.

La presència de Yolanda Díaz

Vilagrà ha fet aquestes declaracions just abans que comencés a Madrid un acte organitzat per la Delegació de la Generalitat a la capital espanyola per celebrar-hi la Diada. Aquest acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que ara ja pot afirmar que té la fotografia amb Carles Puigdemont i amb Esquerra Republicana en plena voluntat de la líder de Sumar d’arribar a un acord que inclogui l’amnistia.

Yolanda Diaz i Laura Vilagra, Madrid / Abel Dega
Yolanda Díaz i Laura Vilagrà, a Madrid / A. D.

Les paraules de Laura Vilagrà també han arribat escasses hores després que el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, també es pronunciés sobre la possibilitat d’amnistiar els actors del procés. “El PSOE aposta sempre per la convivència, el retrobament i el compliment de la Constitució”, ha manifestat el ministre de la Presidència. Així, un dels ministres més propers a Sánchez ha tornat a mantenir ben oberta la porta de l’amnistia, alhora que s’ha encarat amb José María Aznar, després que l’expresident espanyol hagi fet en els darrers dies declaracions força pujades de to contra una exculpació d’independentistes, amb crides, fins i tot, a la mobilització.

De fet, l’expresident Aznar s’ha referit aquest dijous al govern de Pedro Sánchez com un executiu “autocràtic” per haver-se indignat per les paraules de qui fou líder del PP. Així, no s’ha retractat de les seves paraules en les quals cridava a repetir un ‘basta ya’, aquest cop contra l’amnistia. Els seus atacs no s’han quedat només aquí. Aznar ha assegurat que Junts per Catalunya és un partit “colpista”, motiu pel qual en la seva època sí que era legítim negociar amb Convergència i Unió, però no amb el partit de Carles Puigdemont.