La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha comunicat a l'empresa Cegos, a qui va cedir l'organització de les oposicions del 29 d'abril, l'inici del procediment per extingir el contracte, després del fiasco que es va produir en la jornada, que va obligar a anul·lar tots els exàmens. 

La Generalitat ha pres la decisió després d'acreditar les "greus incidències" que hi va haver durant les proves, i en culpa totalment l'empresa, mentre que no parla de cap responsabilitat del Govern. Tot i això, arran de la polèmica amb les oposicions, va destituir la directora general de Funció Pública, Marta Martorell. Però segons indica el Govern en un comunicat, els problemes són "atribuïbles a errors" de la firma, "i a l'incompliment de les funcions de logística i vigilància que tenia encarregades". I aquests "incompliments" haurien causat "greus perjudicis" a l'administració i als aspirants que van participar en les proves i haurien afectat "greument" les "garanties de preservació" dels principis de mèrit, capacitat i igualtat en l'accés a la funció pública.

Vilagrà va anunciar fa pocs dies en seu parlamentària, que la Generalitat demanarà una indemnització de, com a mínim, un milió d'euros a Cegos pels "danys causats" als opositors i a l'administració catalana.

13.341 incidències

 

La conselleria explica que ha recollit 4.136 formularis que recopilen un total de 13.341 incidències reportades pels aspirants. Això significa un alt percentatge de situacions irregulars perquè als exàmens hi havia 13.581 aspirants. La major part de les queixes fan referència al retard en l'inici de les proves, espais habilitats inadequats, manca de vigilància i ús de dispositius electrònics de forma irregular. Després de comprovar i acreditar les incidències produïdes, la Direcció General de Funció Pública ha emès un informe jurídic, de data 11 de maig del 2023, que conclou que aquestes irregularitats són "greus i generalitzades" i que, per tant, es fa necessari deixar sense efecte les proves i tornar-les a convocar amb garanties.

D'altra banda, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat avui una resolució per la qual es deixen sense efecte les proves del concurs oposició d'estabilització i retorna aquest procés selectiu a la situació anterior al 29 d'abril. S'estableixen també en la resolució les dates per repetir les proves, concretament, com ja va avançar el Govern, els dies 1 i 8 de juliol. Aquests exàmens s'organitzaran per la mateixa conselleria, a través d'una bossa de funcionaris voluntaris.