Junts no veu "marge" per sumar-se a la pròxima taula de diàleg que es reuneix aquests dies que venen, sense data definida. El secretari general de la formació independentista, Jordi Turull, ha afirmat aquest diumenge que "no hi ha marge" perquè d'aquí a què es concreti la trobada canviïn prou les coses perquè el seu partit se sumi a taula de diàleg. Turull ho ha dit des de Gualba (Vallès Oriental), on ha participat en la clausura de l'Escola d'Estiu Ramon Trias i Fargas, organitzada per les joventuts del partit, les Joventuts Nacionalistes de Catalunya. Des d'allà, el secretari general de Junts ha posat en relleu que, de moment, no han canviat les condicions que bloquegen la presència de JxCat a la taula de diàleg, en la qual s'asseuen el govern espanyol i català.

Junts es nega a participar a cap "estratègia anestesiadora de l'independentisme" i tampoc que "divideixi més" el moviment. Així ha definit la taula de diàleg Turull. És per això que ha argumentat que els esforços de Junts estaran concentrats a "recomençar, a tornar a passar a l'acció" i a "recosir l'independentisme". "Uns enganyant i els altres reprimint, això no ha avançat", ha denunciat Turull, per qui el govern de Pedro Sánchez "no representa l'Estat", ja que a Espanya "manen les togues". A més, ha reivindicat que els fets donen la raó a Junts, i que a "partir de l'1-O de 2022 cal passar a l'acció". Durant l'acte també ha parlat sobre el debat de política general del Parlament, que marca l'inici del nou curs polític, i ha indicat que ha de ser el "click i el canvi de paradigma" per veure "qui vol i qui no vol donar sortida al 52%".

Els integrants de la trobada

La trobada de la taula va ser acordada pel president, Pere Aragonès, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió que van tenir el 15 de juliol. Aragonès va assegurar que l'objectiu d'aquesta nova convocatòria és abordar la fi de la repressió i avançar en la desjudicialització del conflicte amb uns "primers acords parcials". D'una banda, sobre els membres de la delegació catalana, el president va rebutjar que s'integrin perfils externs al Govern, com va pretendre Junts durant la primera trobada de la taula. Pel que fa als integrants de la part espanyola, el ministre Miquel Iceta va assegurar que l'executiu estatal mantindrà "la composició de l'última reunió". És a dir, els quatre ministres: la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez; i el ministre de Cultura i Esports, el mateix Miquel Iceta. És a dir, una representant d'Unidas Podemos i tres del PSOE.

I al costat català de la taula, qui s'asseurà? Aragonès és molt clar i no vol que prengui lloc ningú que no formi part del Govern, encara que, tot i això, Junts ja ha refusat participar-hi. Per tant, si ERC decideix repetir els participants de l'última trobada, hi aniria: la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.