Els reis d'Espanya no entregaran els premis Princesa de Girona a Girona, sinó que ho faran a Vilablareix, un poble a menys de 10 quilòmetres de Girona. Concretament, faran l'entrega dels premis en el recinte privat de Mas Marroch, que pertany al restaurant El Celler de Can Roca.

El més curiós és que els monarques es refugiaran en un petit poble del Gironès de quasi 2.700 habitants que està governat per ERC des de fa 19 anys, 15 dels quals amb majoria absoluta. En aquesta legislatura, els republicans controlen l'ajuntament amb vuit dels onze regidors que té el consistori. Les altres tres regidories, dues són del PDeCAT i l'altra del PSC.

L'alcalde de la població, David Mascort, ha rebutjat acollir els Reis i ha assegurat que "no poden acceptar de cap manera" que aquells que els han "empresonat" i que els fan "marxar del país" vagin al seu poble a "muntar festetes".

Un altre fet curiós és que els Reis ja havien estat a Mas Marroch abans. Concretament, fa 8 anys amb motiu d'una reunió del Ple Consell Superior de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació d'Espanya. Els aleshores prínceps, Felip i Letícia, van assistir-hi per celebrar el centenari de l'organització.

Els Reis no són grats des del 2012

L'any 2012, en la passada legislatura, quan Joan Carles encara era rei d'Espanya, el ple del municipi va declarar el monarca i tota la Casa Reial com a persones no grates a la població. El ple es va basar en el fet que Joan Carles no hagués estat escollit democràticament pel poble, sinó "com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor, Francisco Franco". A més a més, el poble va instar els altres pobles de la zona a retirar també els honors al Rei, ara emèrit, i la seva família.

La moció també argumenta que el regnat de Joan Carles és una herència directa del "seu avantpassat" Felip V. Qui va ser responsable, amb els Decrets de Nova Planta, de la pèrdua de llibertats nacionals de Catalunya i que "encara no s'ha recuperat".

Els regidors d'ERC van ser els qui van presentar la moció, i van obtenir el suport de CiU. Per contra, el regidor del PSC es va abstenir.