L'exconseller Santi Vila ha demanat ajuda al Govern de Pere Aragonès en la causa que té oberta sobre les obres de Sixena i per la qual va haver de dipositar una fiança de 216.000 euros, i ha denunciat que el president Quim Torra va rebutjar donar-li un cop de mà en el passat per "sectarisme".

En una entrevista a Rac1, Vila, que va decidir fer un pas al costat sent conseller de l'executiu de Carles Puigdemont després de l'1-O, ha explicat que no ha rebut ni assessorament jurídic ni suport econòmic per part de l'Executiu català, al contrari del tracte rebut per altres excàrrecs del Govern als quals el Tribunal de Comptes reclama multes milionàries per promoure el procés a l'exterior.

Santi Vila està acusat d'un suposat delicte de desobediència per no lliurar les obres del Monestir de Sixena (Osca) que es trobaven al Museu de Lleida quan era conseller de Cultura, com va estipular la justícia. "Ningú entén que tinguis un mal de cap judicial que pot tenir conseqüències penals i patrimonials per defensar els interessos del país i no t'ajudin senzillament perquè ideològicament penses diferent", ha afirmat.

"Segurament hi hauria alguna dificultat jurídica a resoldre. Però quan es vol, es resolen. Ara mateix el Govern ha arbitrat un mecanisme per ajudar els implicats en el Tribunal de Comptes", ha apuntat. Ara com ara, no obstant això, ha explicat, "cap funcionari ni membre del Govern" l'ha trucat.

Suport de Puigdemont

Amb tot, Vila, que ha destacat en diverses ocasions que el president Carles Puigdemont sí que donaria suport a les seves demandes, ha volgut valorar que l'actual Govern té "més qualificació tècnica i menys sectarisme" que l'executiu de l'inhabilitat Torra. "Crec que aquesta legislatura és diferent a l'anterior. Vull pensar que a la que puguin ens ajudaran a mi i a l'exconseller Lluís Puig", ha afegit.

"Puigdemont sap tot el que vam fer per defensar el patrimoni. Va ser increïble la deixadesa de funcions de Quim Torra per gestionar aquest tema", ha afirmat sobre el delicte de desobediència i d'usurpació d'atribucions judicials i la fiança de 216.000 euros a la qual va haver de fer front per negar-se a retornar les obres de Sixena. 

Ara fa un mes, la inhabilitació que pesava sobre Vila per la sentència del Tribunal Suprem va acabar, igual que les dels exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borràs. Vila va passar només una nit a la presó, ja que després de prestar declaració com a investigat va poder eludir la presó pagant una fiança de 50.000 euros, per la qual cosa el Suprem va rebaixar la seva multa a 48.400 euros.

 

Imatge principal: l'exconseller de Cultura i Empresa Santi Vila / Foto: Ricardo Rubio / Europa Press