El conseller d'Empresa, Santi Vila (PDeCAT), ha advocat aquest divendres per obrir un temps sense "noves decisions unilaterals" de les dues parts per donar una oportunitat al diàleg abans d'una eventual declaració d'independència, que suposaria "la suspensió de l'autogovern" i "conflictes" al carrer.

Vila ha expressat les seves reserves sobre la possibilitat que el Parlament declari la independència dilluns que ve, en un article publicat en el diari Ara amb el títol "Hores greus en un país de tots".

El conseller ha assenyalat que, "abans de la decisió que pugui adoptar el Parlament sobre una declaració d'independència, la prioritat ha de ser donar una última oportunitat al diàleg".

Així, ha demanat "comprometre's per un temps les dues parts -Govern (espanyol) i Generalitat- a no prendre noves decisions unilaterals i, per què no, buscar la mediació de persones de reconegut prestigi per als dos governs, que propiciïn una negociació de bona fe i transparent entre les dues legitimitats enfrontades, la sobiranista i la constitucionalista".

Encara que una DUI seria "comprensible", el conseller ha animat a reflexionar sobre la seva utilitat i conseqüències, ja que "resulta innegable que suposaria la suspensió imminent de l'autogovern, la separació i possible detenció dels seus impulsors i, més greu encara, l'inici d'una espiral de mobilitzacions i conflictes al carrer".

A més, Vila ha qüestionat la validesa dels resultats de l'1-O: "Que el referèndum ens vincula i ens obliga és tan cert com que la repressió a la qual va ser sotmès va alterar la jornada i els resultats", ha expressat.

També ha remarcat que el passat 1 d'octubre es va celebrar "un referèndum que va mobilitzar milions de persones, encara que no va ser reconegut com a legítim d'una banda de la societat catalana".