L'exalcalde de Vic (Barcelona) i expresident de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, presentarà candidatura per presidir el consell nacional de Demòcrates de Catalunya, partit que es va crear després de la decisió del sector independentista d'Unió de trencar amb la direcció democristiana que liderava llavors Josep Antoni Duran, segons han explicat fonts pròximes a Europa Press.

El consell nacional tindrà lloc el dissabte 26 de novembre i, segons ha publicat Nació Digital, en cas de guanyar, assumiria el càrrec que fins fa unes setmanes ocupava l'expresident del Parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol.

L'adéu de Rigol a l'octubre al capdavant del consell nacional ha representat un dels moments més delicats del partit en el seu primer any d'existència perquè no entenia per què li van retreure haver participat en un acte de campanya del candidat de CDC –ara PDECat– a les generals del 26 de juny, Francesc Homs.

Demòcrates va negociar una candidatura conjunta amb l'antiga CDC i altres partits per a aquestes generals i, com que no prosperar, va anunciar que no faria campanya amb ningú, d'aquí que la direcció no entengués que Rigol fes campanya amb els convergents.

Malgrat que Vila d'Abadal havia descartat tornar a l'escena política, finalment ha decidit presentar candidatura després que al juny del 2015 deixés l'alcaldia, i suposa també un acostament entre les dues parts després de les diferències que van mantenir al congrés democristià del 2012, quan l'exalcalde es va batre contra Duran.

Primer any

El partit va celebrar la setmana passada el primer any de la seva fundació amb el repte de consolidar-se com una formació política que obtingui representació al Parlament i als ajuntaments catalans.

Va ser el 7 novembre 2015 quan van celebrar el seu congrés constituent a Cornellà de Llobregat (Barcelona), després que Unió expedientés mesos enrere alguns dels seus més destacats militants per defensar la independència, com l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, i altres noms com Antoni Castellà, Assumpció Laïlla, Mercè Jou, Elena Ribera, Joan Recasens, Josep Martorell i Marta Vidal.

Demòcrates va néixer amb la missió de recollir l'herència sobiranista d'Unió i va tenir des del primer moment el suport explícit del PDECat –llavors CDC–, amb el qual conviuen en el grup parlamentari de JxSí, on també hi és ERC.

Ara afronten el repte de créixer i aconseguir representació a la cambra catalana i als ajuntaments, i per això s'estan preparant, amb iniciatives que esperen que donin fruits aviat, per estar preparats de cara a uns comicis catalans –siguin constituents o no– i les municipals del 2019.

També es preparen per iniciar, a partir del gener o febrer de l'any que ve, processos de primàries de candidats municipals tenint en compte que seran obertes a la ciutadania.