El Govern espanyol segueix tirant pilotes fora sobre l'alliberament de Carles Puigdemont, després que el tribunal de Schleswig-Holstein hagi descartat el delicte de rebel·lió. L idea és que l'extradició encara no s'ha resolt, sinó que els jutges només han decretat mesures cautelars de llibertat provisional, a l'espera de resoldre l'euroordre per delicte de corrupció –malversió a Espanya. "Cal ser prudent i tenir cautela, cal deixar que la Justícia decideixi" ha dit el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"Veurem com acaba el procediment, que passa per diferents fases. No es poden aventurar hipòtesis, esperem al resultat final sense especular" ha exposat De Vigo, com obrint la porta a què en algun moment del procés es pugui aplicar el processament per rebel·lió. Aquesta prudència, però, contrasta amb la convicció de la roda de premsa del passat 27 de març. "Jo no vaig dir que la Rebel·lió fos equivalent a l'Alta Traïció, jo em vaig limitar a dir el que posava a l'euroordre", ha insistit sobre unes declaracions d'aquell dia on va afirmar que eren tipus "equivalents". 

Així i tot, el portaveu ha fugit de valorar la imatge d'Espanya a l'exterior, un cop Alemanya ha tombat el relat de la violència en el full de ruta, en considerar que no se n'hauria produït en una magnitud capaç de sobrepassar l'Estat. "És una cosa entre jutges, no entre governs" es rentava les mans De Vigo, després de fer fa setmanes una crida a la Unió Europea sobre que el procés independentista no sols era d'àmbit espanyol, sinó que afectava tots els països comunitaris perquè "vulnera la llei". Així i tot, ha rebutjat de moment promoure al si del Consell de la UE una modificació sobre les euroordres.

També, ha evitat pronunciaments sobre els efectes –judicials i polítics– que se'n pogués derivar del cas per a les personalitats del Govern, Òmnium i ANC, que estan processades per rebel·lió i a presó provisional a Espanya. Ha dit que la Moncloa no extreia cap conseqüència i es limitava a seguir gestionant el dia a dia de Catalunya en virtut del manteniment de l'article 155 de la Constitució i donada la manca de Govern perquè eel Parlament no ha aconseguit vots suficients per investir un president de la Generalitat.

Tanmateix, el portaveu ha ressaltat que les autoritats alemanyes no havien avalat la idea dels "presos polítics", com el mateix cap de llista de Junts per Catalunya ha dit que era una "vergonya" que n'hi hagués. L'afirmació del ministre arriba perquè en un lloc del text, els magistrats germànics afirmen que es descarta la possibilitat que Puigdemont sigui jutjat per la seva condició política, si el retornen a Espanya. A més, ha dit que els països on són els altres antics consellers tampoc s'havien pronunciat sobre el fons del cas.