La fredor s'ha instal·lat entre les institucions espanyoles, en plena crisi d'Estat, i això ha quedat patent avui en diversos vídeos de la celebració del 12 d'Octubre, dia de la Hispanitat, a Madrid. S'han vist cares de pomes agres.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anat a saludar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb la mà al cor, però aquesta s'ha negat a correspondre'l. Només ho ha fet l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, representant aíllat de l'oposició dialogant a l'executiu espanyol.

Isabel Díaz Ayuso Pedro Sánchez 12-O EFE

Més tard, el rei d'Espanya ha fet una salutació militar al vicepresident Pablo Iglesias, però aquest no li ha dit res. Una situació que ha molestat dirigents de Ciutadans, com Toni Cantó, que l'ha titllat de maleducat. 

L'únic ministre de Podemos que ha saludat el monarca espanyol de manera clara ha estat el titular d'Universitats, Manuel Castells, posant-se la mà al cor. Castells havia estat professor del Rei espanyol.

La desfilada del 12 d'Octubre ha tingut una gran espifiada amb el pas dels avions de la Patrulla Águila, que havien de dibuixar al cel una gran bandera espanyola però s'han equivocat de colors. L'aparell que circulava pel flanc esquerre havia de portar fum vermell per configurar la bandera, però ha sortit amb fum blanc, amb la qual cosa ha acabat dibuixant una insígnia desconeguda. Els avions també han patit dificultats per formar clarament el color groc.