Un segon vídeo enregistrat il·legalment a la presó d’Estremera, amb imatges de la vida quotidiana d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn ha estat difós aquest dijous per La Sexta després de la polèmica aixecada ahir per la difusió d’un primer vídeo per part del diari Ara.

Les noves imatges no ofereixen més que detalls del dia a dia dels presos, com ara un passeig pel jardí o la degustació d’un entrepà, però el que ha marcat la diferència respecte al primer vídeo és el muntatge que ha ofert el canal que l’ha difós en exclusiva, La Sexta.

En el muntatge se succeeixen els zooms i la congelació d’imatge per poder donar de la manera més detallada possible tots els elements que es poden apreciar, amb una veu en off que fa escarni d’algunes de les situacions. De fet, el vídeo es recrea tant com pot en la disposició dels objectes i en les paraules que creuen Forn i Junqueras amb altres presos.

Felip VI els vigila

Així, el locutor es permet aturar-se en la imatge —força difusa— d’una carta amb un segell, per assegurar que “el rei Felip VI els vigila des d’un segell de correus”.

El vídeo es congela en mostrar les pastilles del sabó, el paper higiènic, els llibres que tenen Forn i Junqueras o fins i tot on tenen una samarreta del Barça.

Un altre detall del vídeo és mostrar el pati de la presó, “amb un cel de mentida i la poca natura arraconada pel ciment”, amb una evident voluntat d’escarnir la situació dels presos.

El Nacional, tal com va fer ahir amb el primer vídeo, ha pres la decisió de no publicar aquests vídeos mentre no es compti amb el consentiment explícit de difusió dels familiars dels presos.

Malestar a les xarxes

La difusió d'aquestes noves imatges i, en concret, la manera en què ho ha fet La Sexta ha provocat una onada de malestar a les xarxes socials.