20 operatius de la X Bandera Millán Astray, de la Unitat de Caballeria legionaria i de la policia militar van participar aquest mes d'agost en un curs de "control de masses" i "ordre públic", segons ha avançat aquest dissabte el diari Público. L'activitat, juntament amb un reportatge fotogràfic i videogràfic ha aparegut en la darrera edició de la revista de la legió espanyola. Durant la setmana que va durar el curs, els operatius van practicar tàctiques de "control de masses pacífiques i hostils". Pel que es pot apreciar a les imatges, els legionaris van prendre dos rols per poder entrenar: agents antidisturbis o manifestants que els llançaven pedres i insults "en unes pràctiques operatives basades en un realisme màxim" preparades per a "un futur desplegament" de la legió, com a reforç dels policies antidisturbis. 

 

legion curso

Els legionaris enmig d'un curs sobre control de masses / Revista de la legió

Control de masses

El ministeri de Defensa forma la legió en tècniques de "control de masses" per a disturbis i manifestacions "com a preparació a un futur pròxim desplegament operatiu de la unitat (sic)". Tal com destaca la revista de la legió, els 20 operatius desplegats l'agost passat a Ronda (Màlaga) van aprendre tàctiques per al "control de masses pacífiques i hostils, barreres, canalitzacions, dissolució de tumults de baixa, mitjana i alta intensitat, ús de material específic d'antidisturbis com fumígens, lacrimògens", arts marcials (Krav Maga) i primers auxilis pels agents ferits. Segons indica la revista, fa "dues dècades" que s'efectuen aquests entrenaments. 

El mitjà local CharryTVRonda no va perdre cap detall dels entrenaments, en els quals es pot veure com van recrear escenes de manifestacions, com ara insults i llançaments de pedres cap als agents, i l'ús d'armes i vehicles especials per al control de masses. El reportatge, que ha estat inclòs a la revista de la legió, és aquest: 

"Realisme màxim"

En la revista, destaquen que els assistents del curs "van demostrar la seva professionalitat, eficàcia i contundència en unes pràctiques operatives basades en un realisme màxim". En aquest sentit, el capità Carlos Ramos va constatar en declaracions a CharryTV que les escenes recreades reflecteixen el que es "pot trobar als carrers". Concretament, el capità va destacar que el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil els han ajudat en la formació perquè ja "s'han trobat amb aquestes situacions anteriorment", va concloure. Tal com indica la darrera edició de la revista, alguns agents van patir ferides en el transcurs dels entrenaments. 

 

Foto principal: la legió es forma en tècniques de control de masses / Revista de la Legió