Un micro obert ha enxampat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, despotricant dels "Visca el Rei" que els jutges han cridat en el lliurament de despatxos a Barcelona. "S'han passat tres muntanyes", es pot escoltar que ha dit el ministre, que tot indica que ho ha interpretat com una queixa per l'absència de Felip VI de l'acte, ordenada pel govern espanyol en previsió de suposats incidents. L'escena ha quedat enregistrada en el vídeo de l'acte.

Tot ha començat quan el vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), José Antonio Ballester, s'ha aixecat demanant un gest cap al rei d'Espanya. "Abans de concloure l'acte voldria demanar-vos que, amb tota moderació, però també amb tota convicció, crideu amb mi 'Visca el Rei'", ha incitat, a la qual cosa han respost els presents. Els magistrats ho han aplaudit i el ministre només ho ha acompanyat amb un lacònic aplaudiment de cortesia.

Després que el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, hagi donat per acabat l'acte i els membres de la tribuna s'hagin aixecat, Campo ha fet llavors el comentari tot adreçant-se al magistrat, visiblement molest pel que havia passat.

Un cop ha transcendit la polèmica el ministre s'ha limitat a assenyalar que no reconeix la seva veu al vídeo amb el so captat pel micro obert.

"Sentim un enorme pesar per aquesta absència. I el nostre lament no només obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del cap de l'Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges respon a l'especial vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis del 1812, i que serveix a més per ressaltar la dignitat de la nostra funció", ja havia dit el president de la judicatura espanyola durant l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges.

Per primer cop en 20 anys el Rei d'Espanya no ha assistit al lliurament de despatxos judicials, cosa que ha enutjat tota la judicatura. El pols, però, és entre la cúpula judicial i el govern de Pedro Sánchez, a qui s'atribueix la decisió que el Rei no hagi vingut a Barcelona. 

El mateix Felip VI ha admès que li "hauria agradat" ser a l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges que s'ha celebrat aquest divendres a la capital. Així ho ha fet saber al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a través d'una trucada telefònica que tots dos han mantingut, en un evident gest contra la prohibició del govern espanyol.

Així ho ha comunicat el mateix Lesmes als integrants de l'última promoció de la carrera judicial durant una trobada que ha mantingut amb ells al final de l'acte, segons ha confirmat Europa Press.