El diputat de l'N-VA i exministre de Defensa belga, Sander Loones, ha dedicat una intervenció al Parlament del país a recordar els 1.000 dies de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez a la presó, que es compliran aquest diumenge. 

Loones ha defensat que "tothom té dret a l’autodeterminació" i ha criticat l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i La Crida. "El fet que els polítics catalans pacífics portin més de 1.000 dies a la presó és una vergonya absoluta!", ha reivindicat.

El partit flamenc N-VA, del qual forma part Loones, és el grup amb més representació al Parlament belga.

Els Jordis porten empresonats des del dia 16 d'octubre de 2017. Primer, en presó preventiva i, posteriorment, sentenciats amb 9 anys de presó per un delicte de sedició pel referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

Aquesta no és la primera mostra de suport de Loones als Jordis i al moviment independentista català. Quan era ministre de Defensa, va ser el primer membre d'un executiu estranger en sortir en defensa de Sànchez i Turull, després que anunciessin una vaga de fam davant la falta de garanties del Tribunal Constitucional. Loones va demanar llavors la implicació internacional davant la situació excepcional que es viu a Catalunya.

Ahir mateix, l'advocat suís del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, Olivier Peter, també reclamava al relator especial de l'ONU pel dret d'associació, Clément Nyaletsossi Voule, que pressioni Espanya per "alliberar Jordi Cuixart i les altres persones detingudes arbitràriament per l'exercici dels seus drets fonamentals". 

Nacions Unides s'ha pronunciat en nombroses ocasions en favor de la llibertat dels presos polítics. El pronunciament més contundent ha estat el del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, dependent del Consell de Drets Humans, que el maig del 2019 va emetre un document que reclamava la llibertat immediata dels presos polítics i considerava arbitràries les seves detencions.