Avui fa un any que Oriol Junqueras i Joaquim Forn són a la presó. També fa un any que hi van entrar per primer cop la resta de consellers: Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Jordi Turull, Josep Rull  i Santi Vila, encara que aquest darrer només hi va passar una nit perquè se li va fixar una fiança.

La jutgessa Carmen Lamela els va tancar a la presó després que ho demanés la fiscalia i de tenir-los tot el dia declarant a l'Audiència Nacional. Els havien citat el 31 d'octubre, només dos dies abans. Forn i Borràs eren a Brussel·les però ja havien decidit tornar.

Les declaracions a l'Audiència Nacional en vídeo, on la majoria només responen als seus advocats, formen part del sumari de l'1-O que El Nacional ha anat desgranant aquests darrers dies.

Junqueras i Forn van fer una declaració curta, només responent a les preguntes dels seus advocats. Al llarg d'aquests 12 mesos han declarat diverses vegades. Al novembre ho van fer al Tribunal Suprem, quan el cas va passar a mans de Pablo Llarena i també van comparèixer a l'abril després de conèixer el seu processament per rebel·lió i malversació.

Avui, un any després, estan pendents dels escrits d'acusació de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Des de dijous de la setmana passada, quan es va dictar l'ordre d'obertura del judici oral, que les acusacions tenen 5 dies i 24 hores més, que els permet la llei. Per tant, si no es presenta avui l'escrit, el presentaran dilluns. En joc, els delictes de rebel·lió i malversació i 30 anys de presó.

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras respon només a les preguntes del seu advocat Andreu van den Eynde. Nega que s'invertís cap euro de la Generalitat en el referèndum. En aquell moment és vicepresident i conseller d'Economia i plana l'ombra del delicte de malversació. Nega la violència i es declara "creient". Junqueras també denuncia la seva indefensió davant el poc temps que hi ha hagut des de la notificació de la querella fins a la citació.

Joaquim Forn

Joaquim Forn compareix durant 2 minuts i s'agafa al seu dret a no declarar, tot i que sí que respon al seu advocat, en aquell moment Jaume Alonso-Cuevillas, on aprofita per denunciar el poc marge amb què s'ha notificat la querella i se'ls ha citat. Forn nega ja en aquesta primera declaració la violència i explica com els Mossos li van comunicar que acatarien les ordres judicials.

Un any de presó

Van ser els únics que no van sortir el mes de desembre en llibertat. A Estremera van compartir cel·la. I el mes de juliol, amb el canvi de govern ja a l'estat espanyol, els van traslladar a la presó de Lledoners.

Forn ha estat l'únic pres polític pel qual la fiscalia va renunciar a demanar presó en un dels recursos. I ho va fer per imposició del fiscal general de l'Estat. Llarena en va tenir prou, però, amb l'acusació popular de Vox, i els va mantenir entre reixes.

El 21 de desembre tots dos anaven a les llistes electorals. Junqueras com a candidat d'ERC i Forn per Junts per Catalunya, tot i que el conseller d'Interior posteriorment renuncia a la seva acta de diputat com a mostra que no hi haurà reiteració del delicte. Tots dos es passen la campanya a la presó. Rac1 aconsegueix entrevistar Junqueras el 18 de desembre via una de les trucades diàries que pot fer el líder d'ERC. Se li sentia la veu per primer cop en un mes i mig.

La resta de consellers surten just la nit d'inici de campanya. Alguns tornaran a entrar el mes de març, en mig del ple que havia d'investir Jordi Turull.

El mes de juny es filtren les primeres, i úniques, imatges de Junqueras i Forn a la presó d'Estremera. Les publica el diari Ara i després el jutge en prohibeix la seva difusió.

Joaquim Forn ha aprofitat aquest any per escriure un llibre: Escrits de presó, i ha tornat a interessar-se per la política, mirant molt de prop les eleccions municipals i sense descartar concórrer a la candidatura de Barcelona. 

Oriol Junqueras continua dirigint ERC i serà el candidat dels republicans a les eleccions europees del proper 26 de maig.