La gairebé desaparició de Ciutadans al Parlament en les darreres eleccions catalanes, la davallada a les eleccions generals de 2019 amb la dimissió d'Albert Rivera, la moció de censura fallida a Múrcia, la ruptura del govern de la Comunitat de Madrid, la garrotada en els darrers comicis madrilenys, el transfuguisme constant dels seus dirigents... Que Ciutadans no ha parat de caure en picat és una evidència i així ho reflecteixen també les darreres dades del partit.

Els pressupostos que la formació ha elaborat per aquest 2022 reflecteixen que el partit d'Arrimades ha perdut en tan sols un any gairebé la meitat dels seus afiliats, que han de pagar una quota mensual de 10 euros. Si al pressupost del 2021 s'hi fixaven uns ingressos de 2.162.000 euros, ara, per aquest any, la previsió és rebre'n uns 1.131.707. El càlcul, doncs, és fàcil: un 47,65% menys.

ciudadanos ines arrimadas interviene sesion plenaria congreso Ricardo Rubio / Europa Press

Ciutadans no ha volgut desvetllar amb quants militants compta, però tenint en compte la quota mensual de cadascú i sent conscients que hi ha alguns descomptes per a estudiants i, per contra, alguns membres que decideixen pagar més, dels pressupostos es pot extreure un nombre aproximat de militants. El partit ha passat de tenir a finals de 2020 uns 18.000 afiliats a tenir-ne menys de 10.000, segons ha revelat El País.

Encara menys ingressos

A més, els pressupostos de Ciutadans també reflecteixen una altra evidència de la decadència de la formació. Els seus càrrecs públics estan obligats donar un tant per cent del seu salari al partit, tanmateix ara, amb la gran pèrdua de representació que han patit en els darrers anys, aquest ingrés també s'ha vist molt reduït. Els comptes per a 2022 calculen rebre un 22,62% menys en aquesta partida, i és que passaran d'ingressar 790.800 euros als 611.946. Aquesta baixada, que se suma al constant descens dels darrers exercicis, també obeeix al fet que alguns càrrecs s'han negat a cedir un percentatge del seu sou.

EuropaPress - ex presidente ciudadanos Albert Rivera lider cs Ines Arrimadas conversan, foro de turismo

Una decadència sense fre

La desfeta també es fa evident a Barcelona. El partit ha tancat la seva mítica seu del carrer de Balmes de Barcelona, representació de la influència que la formació va tenir entre les classes més altes i espanyolistes de la societat. Tanmateix, des de Ciutadans han negat a ElNacional.cat que el canvi de seu es degui a problemes econòmics. Així doncs, els motius reals que ha indicat la formació van per una altra banda: es tracta d'una qüestió pràctica relacionada amb la pandèmia de la covid-19.

Però més enllà de la patacada al Parlament i al Congrés dels Diputats, el partit taronja pateix a nivell territorial, on ha perdut centenars i centenars de membres i afiliats, alguns dels quals han acabat al PP en un exercici de transfuguisme que els populars volen resoldre amb una absorció total de la formació que lidera Inés Arrimadas.

Sense anar més lluny, l'expresident de Cs, Albert Rivera, va acceptar ser assessor de confiança del líder del PP, Pablo Casado, i va decidir plantar la convenció dels taronges, a la qual l'havien convidat, per assistir a la dels conservadors.

A més, Arrimadas ha de resignar-se al creixement d'un sector crític liderat per l'exdiputat a la Cambra catalana Antonio Espinosa, que li reclama la dimissió i l'acusa d'haver dut a terme purgues de crítics per mantenir-se al capdavant de la formació.