La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va defensar aquest dissabte que “l'acció exterior de Catalunya no es pot entendre sense la societat civil”. Ho va dir des de la ciutat portuguesa d'Elvas, durant la recepció institucional que va donar el tret de sortida al 34è Aplec Internacional d'Adifolk. Es tracta d’un esdeveniment que compta amb la participació de més de 700 integrants de fins a 34 grups de cultura popular catalana. I està organitzat per Adifolk (Associació per a la difusió del folklore), la Delegació del Govern a Portugal i l'Ajuntament d'Elvas.

“Tenim l’oportunitat de fer brillar la nostra cultura popular i presentar-la arreu del món a través de l’Aplec Internacional d’Adifolk”, ha assegurat la consellera responsable de l’acció exterior de la Generalitat. Per altra banda, aquest acte organitzat per l’entitat que promou el folklore també ha comptat amb la intervenció de l’alcalde d'Elvas, José Rondão De Almeida, que ha destacat molt positivament l'alta participació de nois i noies joves en les demostracions de folklore.

En el marc d'aquest desplaçament a Portugal, la consellera Alsina també ha mantingut reunions amb agents econòmics i acadèmics de la regió de l'Alentejo, amb l'objectiu d'explorar “les possibilitats de col·laboració amb Catalunya”, segons informa el Departament d’Acció Exterior. També ha conegut de primera mà les instal·lacions de l'Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária i el seu CoLab InnovPlant Protect, a més del Museu de Arte Contemporânea de Elvas (MACE) i el Forte da Graça.

Precisament, en el marc d'aquestes visites, la consellera Alsina i el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, han anunciat l'organització d'unes jornades per identificar bones pràctiques i oportunitats de desenvolupament econòmic entre Catalunya i Alentejo. La celebració d'aquesta conferència està prevista per al 2023 i estarà centrada a afrontar reptes compartits, com el despoblament de les zones rurals.

Des de divendres i fins diumenge, la cultura popular catalana omple les places i carrers del centre històric de la ciutat d’Elvas, patrimoni mundial de la UNESCO. Entre les 34 entitats participants d'aquesta edició de l'Aplec hi ha la Federació Catalana d'Entitats Corals, que en el marc d'aquest desplaçament a Portugal va actuar dijous en la sessió inaugural de la Fira del Llibre de Lisboa. El concert, organitzat conjuntament per la Delegació del Govern a Portugal i les Biblioteques de Lisboa, va fer un homenatge als centenaris dels naixements dels compositors catalans Manuel Oltra i Francesc Vila i als 125 anys de Manuel Blancafort i de Joan Just.

WhatsApp Image 2022 08 28 at 09.18.05
Victoria Alsina durant la seva visita a Portugal / Foto: Govern