El pressupost destinat a Acció Exterior i les polítiques del departament que encapçala la republicana Meritxell Serret és un dels aspectes que més divideix Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Aquest dilluns, a la comissió de la branca al Parlament, la topada es plasmava amb els retrets de Josep Rius a la consellera per les 'ambaixades' catalanes a l'exterior. Poc després, la predecessora de Serret, Victòria Alsina, ha lamentat en un fil a Twitter la "imatge de país que donem quan el Departament d'Acció Exterior és el departament amb el pressupost més baix del Govern". A parer d'Alsina, evidencia "paràlisi de les actuacions previstes pel 2022 i falta d'ambició pel 2023".

TUIT victòria alsina pressupostos 2023
Piulada de Victòria Alsina sobre el pressupost d'Acció Exterior per al 2023.

Segons l'exconsellera, aquests comptes destinats a l'acció exterior "renuncien a obrir cap nova delegació el 2023, tal com volia el PSC". En aquest sentit, ha volgut destacar que ells tenien "pressupostat obrir-ne 6 de noves, Israel inclòs, també quatre noves oficines al Quebec, Ottawa, Eslovènia i Irlanda, i un enviat a Escòcia". De fet, ha concretat que el seu equip tenia previst destinar-hi 7,5 milions d'euros "enfront dels 1,5 anunciats ara". Victòria Alsina també critica la desaparició de "l'ambició del projecte 'hub consular'", perquè els comptes només contemplen "90.500 euros dels 750.000 previstos" i la paralització de "dos projectes claus per construir l'acció exterior amb la complicitat de la societat civil: el Congrés de l'Acció Exterior i els Premis Catalunya al Món".

El Departament amb el pressupost més baix

Respecte al conjunt del pressupost en Exteriors, Alsina ha assenyalat que l'any passat, els comptes del Departament ascendien a "94,27 milions i no a 90 com ha presentat la consellera Serret". En el projecte d'aquest any, el Departament d'Acció Exterior és la conselleria amb menys pressupost: 100 milions d'euros. L'any anterior, n'era la penúltima, i Igualtat i Feminismes es quedava per sota amb 91. Enguany, els recursos per al Departament dirigit per Tània Verge creixen als 115 milions.

TUITS victòria alsina pressupostos 2023
Piulades de Victòria Alsina sobre els pressupostos de 2023.

Alsina també retreu que les partides pressupostàries del Departament d'Acció Exterior "enterren el projecte de la nova seu de la conselleria al Palau de Pedralbes, un espai emblemàtic ideal per rebre visites internacionals i aplegar les entitats vinculades a l'àmbit exterior". "Sembla que vulguem passar desapercebuts i no molestar a ningú", ha etzibat. I, encara sobre el pressupost de cooperació, l'exconsellera apunta que l'increment previst "arriba a través d'una disposició addicional, cosa que suposa la no consolidació per a anys posteriors" i que "la xifra queda lluny de l'objectiu del 0,7% del PIB i del que reclamava sempre el grup parlamentari d'ERC al Parlament".