El president espanyol, Pedro Sánchez, aconsegueix una victòria pírrica a l'inici de la reunió del G-20 a Roma. Sánchez ha aconseguit conversar per segon cop trenta segons amb el president dels EUA, Joe Biden.

Tot i que el mandatari nord-americà va refusar una reunió bilateral amb Sánchez, sí que ha tingut una petita conversa a l'inici de la trobada prop dels trenta segons, segons es pot veure en el vídeo oficial facilitat per la Moncloa. Les últimes paraules entre els dos presidents van ser en la reunió de l'OTAN el passat juny on la conversació va ser caminant i tampoc es va allargar més de mig minut.

El president socialista es dirigia al seu lloc en la reunió del G-20 per discutir sobre les cadenes mundials de subministrament i s'ha aturat a saludar a Biden. Biden s'ha mostrat receptiu i ha conversat breument amb Sánchez. El president espanyol ha continuat el seu recorregut i ha saludat el president turc, Recep Tayip Erdogan, que s'ha mostrat molt més cordial que el dels EUA.

G-20

Alemanya, Estats Units, França i Regne Unit s'han reunit plegats i han resolt sobre el programa nuclear d'Iran. En una declaració conjunta demanen que es torni al compliment de l'Acord de Viena.

Reunió G-20

També, el president dels EUA sí que ha mantingut una reunió bilateral amb França. El president francès, Emmanuele Macron, va publicar un tuit on es pot apreciar la reunió que va mantenir amb Biden.

macron TUIT

 

La passejadeta del mes de juny

Sánchez va protagonitzar al mes de juny una situació ridícula, quan la Moncloa va anunciar una entrevista amb Biden, i en realitat finalment només va ser una passejadeta. La trobada va ser anunciada per la Moncloa gairebé com una reunió de primer ordre. La realitat, però, va ser una altra: un passeig d’uns vint metres en no més de mig minut, que va quedar més aviat com un fiasco. 

En la roda de premsa posterior a la cimera, Sánchez va argumentar que no duia un cronòmetre al damunt, però que havien conversat prou estona. Segons el president espanyol, van abordar des dels llaços militars entre els dos països fins a la situació d’Amèrica Llatina i la “preocupació” per la crisi migratòria en aquella regió. Va afegir que havia felicitat Biden per la seva “agenda progressista” i pel retorn als “grans consensos multilaterals”, com la lluita contra el canvi climàtic. Ho va valorar com una “primera presa de contacte” i va assegurar que hi havia el compromís de “continuar en contacte”.

Durant els dies anteriors s'havia establert un fil de comunicació directa entre els equips dels dos presidents. Del cantó espanyol, en les converses hi havia el llavors cap de gabinet de Pedro Sánchez, el guru Iván Redondo, que mesos després seria destituït. Per l'administració nord-americana, hi havia Ronald Klain, també cap de gabinet del president Joe Biden. Tots dos van conversar de forma llarga i intensa i van coincidir en la necessitat de reimpulsar les relacions. 

Imatge principal de Joe Biden i Pedro Sánchez. EFE