El president espanyol, Pedro Sánchez, no aconsegueix entrevistar-se amb el president dels EUA, Joe Biden. Tampoc serà aquest cap de setmana amb motiu de la reunió del G-20 a Roma, perquè el mandatari nord-americà l'ha relegat a una trobada col·lectiva organitzada per la Casa Blanca.

Segons ha informat la Casa Blanca, l'objectiu de la trobada és discutir sobre les cadenes mundials de subministrament i la seva resiliència, per buscar respostes per fer front als desafiaments tant a curt com a llarg termini a què s'enfronten i millorar la coordinació internacional.

Sánchez, però, sí que ha aconseguit mantenir trobades bilaterals amb 9 mandataris de menys nivell. El president, que viatja acompanyat per la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, té previst reunir-se amb el president de l'Argentina, Alberto Fernández, així com amb el d'Indonèsia, Yoko Widodo, i els primers ministres d'Austràlia, Scott Morrison, i del Canadà, Justin Trudeau. Així mateix, té previstes trobades amb la directora gerent del FMI, Kristalina Georgieva, amb el nou secretari general de l'OCDE, Mathias Corman, la directora general de l'OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, i el president del Banc Mundial, David Malpass.

L'agenda del president espanyol a la capital italiana arrancarà aquesta mateixa tarda amb la participació en el Global Progress Forum, organitzat pel Partit Democràtic. Sánchez intervindrà en un debat amb el líder d'aquest partit italià, Enrico Letta, i el líder socialdemòcrata alemany i previsible nou canceller, Olaf Scholz, a qui se sumarà per videoconferència la primera ministra de Nova Zelanda, Jadinda Ardern.

 

La passejadeta del mes de juny

 

Sánchez va protagonitzar al mes de juny una situació ridícula, quan la Moncloa va anunciar una entrevista amb Biden, i en realitat finalment només va ser una passejadeta. La trobada va ser anunciada per la Moncloa gairebé com una reunió de primer ordre. La realitat, però, va ser una altra: un passeig d’uns vint metres en no més de mig minut, que va quedar més aviat com un fiasco. 

 

En la roda de premsa posterior a la cimera, Sánchez va argumentar que no duia un cronòmetre al damunt, però que havien conversat prou estona. Segons el president espanyol, van abordar des dels llaços militars entre els dos països fins a la situació d’Amèrica Llatina i la “preocupació” per la crisi migratòria en aquella regió. Va afegir que havia felicitat Biden per la seva “agenda progressista” i pel retorn als “grans consensos multilaterals”, com la lluita contra el canvi climàtic. Ho va valorar com una “primera presa de contacte” i va assegurar que hi havia el compromís de “continuar en contacte”.

Durant els dies anteriors s'havia establert un fil de comunicació directa entre els equips dels dos presidents. Del cantó espanyol, en les converses hi havia el llavors cap de gabinet de Pedro Sánchez, el guru Iván Redondo, que mesos després seria destituït. Per l'administració nord-americana, hi havia Ronald Klain, també cap de gabinet del president Joe Biden. Tots dos van conversar de forma llarga i intensa i van coincidir en la necessitat de reimpulsar les relacions. 

Per la seva banda, Biden ha aprofitat la seva presència a Roma per reunir-se amb el papa Francesc al Vaticà.

Després Biden s'ha reunit amb el president francès, Emmanuel Macron.

Macron