Diverses víctimes de la violència policial de l'1-O, com Roger Español o Virginia Martínez, experts internacionals i eurodiputats han reclamat aquest dijous al Parlament Europeu una resposta de la UE a la situació a Catalunya. "Em preocupa que hi hagi presos polítics a Espanya, és escandalós que hi hagi presos polítics a Europa i que la Comissió Europea calli i no es pronunciï sobre violacions greus", ha assegurat en declaracions a la premsa l'expert independent sobre Democràcia a l'ONU, Alfred de Zayas. "Espero que Europa, els poders, obrin els ulls i reconeguin d'una vegada per totes el que va passar l'1-O", ha assegurat Roger Español, que va perdre la vista d'un ull per culpa de l'impacte d'una pilota de goma de la policia espanyola. A la conferència hi ha assistit la consellera en funcions Clara Ponsatí, que va renunciar a l'escó a principis de setmana.

L'acte, titulat Drets Fonamentals i Civils a la Unió Europea: el cas català, ha estat organitzat per la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya i els eurodiputats d'ERC Josep Maria Terricabras i Jordi Solé. A la conferència s'ha visualitzat el documental 1-O, de Lluís Arcarazo, i hi han participat víctimes com Roger Español o Virginia Martínez, que han explicat com van viure la jornada.

Segons Español, que ha admès que bona part del dia va ser a quiròfan i a l'hospital, era important poder explicar "en primera persona" la situació a Brussel·les. "M'agradaria que Europa es pronunciés, no a favor de l'Estat espanyol dient que és un problema intern, sinó que és un problema de democràcia de la UE i que no ha de tornar a passar mai més", ha dit.

Martínez ha explicat com diversos agents de la Guàrdia Civil li van impedir entrar al col·legi electoral on eren el seu marit i el seu fill i la van tirar a terra. Martínez ha admès que ha estat dos mesos en tractament psicològic per la pressió i la por que va viure aquell dia, i ha remarcat que l'1-O ha canviat per sempre el seu poble.

L'expert independent de l'ONU Alfred de Zayas ha assegurat que "la democràcia és el referèndum" i ha criticat l'argument "legalista", afirmant que hi ha hagut règims com l'apartheid a Sud-Àfrica, o l'esclavitud o la segregació als EUA, o les lleis de Nuremberg a Alemanya, que eren "perfectament legals". L'expert ha criticat el "fetitxisme de la llei" i ha recordat que les normes "es poden canviar". "És evident que una part no vol dialogar, és un problema europeu", ha dit De Zayas, i ha afegit que la Comissió Europea hauria d'intervenir perquè la situació a Catalunya i Espanya és "un perill sobre la democràcia".