Vicenç Villatoro dimitirà com a director del Memorial Democràtic, segons ha avançat aquest dilluns la Conselleria de Justícia. Ho fa després d'un any al capdavant de la institució, tot al·legant "raons estrictament personals": "Dedicar-se plenament a tasques periodístiques i de creació literària". El substituirà Enric Pujol, qui fins ara era el director del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera. Es preveu que el relleu sigui efectiu a principis d'octubre.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha agraït a Villatoro "la feina realitzada durant aquest temps com a director del Memorial" i ha manifestat "la voluntat de continuar comptant amb la seva col·laboració en futures activitats". Per la seva banda, Villatoro ha donat les gràcies pel "suport i la confiança de tots els membres de la Junta de Govern del Memorial" durant l'últim any, "que ha estat enormement intens i satisfactori". També ha agraït a Ciuró, a la Direcció General de Memòria Democràtica i a tot l'equip humà del Memorial Democràtic per "la seva feina, dedicació i professionalitat, a més del tracte humà, que mereixen la millor valoració".

Enric Pujol director Memorial Democratic / Europa Press
Enric Pujol, futur director del Memorial Democràtic / Europa Press

El nomenament d'Enric Pujol

La consellera de Justícia proposarà en els pròxims dies al Govern el nomenament de Pujol com a nou director del Memorial. "Serà un excel·lent director del Memorial Democràtic pel seu coneixement de la institució, per la seva trajectòria com a historiador i per la seva trajectòria en l'àmbit de les polítiques de la memòria", ha expressat. Pujol és doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona, on fins ara ha estat professor adscrit al Departament d'Història Moderna i Contemporània. També és periodista, així com part del Consell Científic i Pedagògic del MUME des de l'any 2009 i membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans des del 2016.

Un dels grans centres d'interès en la seva trajectòria ha estat la temàtica dels exilis i la Guerra Civil. Acumula, a més, un dilatat coneixement al voltant de l’estudi historiogràfic en diferents àmbits, amb la publicació de nombrosos llibres, i ha estat comissari de diverses exposicions sobre altres personatges i períodes de la història contemporània de Catalunya. Va ser director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà (2004-2005). Així mateix, va ser responsable d’una Àrea d’Història i Pensament Contemporani que li va comportar assumir la responsabilitat del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. Fou part també, en diferents períodes, de la Junta de Govern del Memorial Democràtic.