El periodista, escriptor i exdiputat de CiU Vicenç Villatoro ha estat nomenat oficialment nou director del Memorial Democràtic per la conselleria de Justícia aquest dimarts. Així ho ha anunciat la mateixa titular de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts) a través del seu compte de Twitter, i ha aprofitat per desitjar-li sort en el nou càrrec. Amb aquest relleu, Villatoro substituirà en el càrrec Jordi Font, que l'exercia des del març del 2019.

En la seva extensa biografia, Villatoro ha estat al capdavant del diari Avui i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. També ha estat director de la Fundació Enciclopèdia Catalana, director de l'Institut Ramon Llull o director general de Promoció Cultural de la Generalitat, entre d'altres.

TUIT ciuro memoria democratica

Perfil

El Govern ha nomenat l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro com a nou director del Memorial Democràtic aquest dimarts en substitució de Jordi Font. Nascut a Terrassa (Vallès Occidental) el 1957, Villatoro ha estat director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (l'actual Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), càrrec que va ocupar entre el 2002 i el 2005, després d'haver estat al capdavant de Promoció Cultural de la Generalitat del 1997 al 2000. Posteriorment, va ser director de l'Institut Ramon Llull (2010-2013), del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2014-2018) i de la Fundació Ramon Llull (2010-2021). Villatoro també ha estat diputat de CiU al Parlament de Catalunya entre el 1999 i el 2002.

En l'àmbit periodístic, va treballar al Diari de Terrassa, a El Correo Catalán -on va ser cap de cultura i espectacles-, al diari Avui, del qual va ser director entre el 1992 i el 2006, i a Tv3, on va ser responsable de la secció de cultura, així com director i presentador dels programes 'Trossos' i 'Crònica 3', entre d'altres.

Com a escriptor, ha publicat una dotzena de novel·les, entre elles "Evangeli Gris", "Del call a la sinagoga", "Memòria del Traïdor", "Hotel Europa" i "La ciutat del fum", moltes d'elles traduïdes a diversos idiomes. A més, ha obtingut alguns dels principals premis de la literatura catalana: Sant Jordi, Sant Joan, Ciutat de Barcelona, Ciutat de Palma, Prudenci Bertrana, Documenta i Carlemany. 

La notícia del seu nomenament ha estat celebrada a les xarxes. Entre altres, l'exdiputat Josep Rull ha piulat un missatge celebrant-ho:

TUIT rull memorial democratic

Memorial Democràtic

Tal com indica la Generalitat, el Memorial Democràtic és una institució que té com a missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya entre 1931 i 1980. Aquest període històric comprèn la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i transició a la democràcia.

Aquesta institució posa especial èmfasi en la recuperació de la memòria de les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com en la repressió perpetrada per la dictadura franquista a persones i col·lectius (incloent-hi la llengua i la cultura catalanes), l’exili i la deportació.

Entre altres accions, aquesta institució és responsable de la col·locació de les plaques Stolpersteine a Catalunya, les petites llambordes en record a les víctimes del nazisme, creades per l'artista alemany Gunter Demnig, que s'instal·len davant de l'últim domicili conegut on les persones perseguides van viure en llibertat.

 

 Foto principal: Vicenç Villatoro, nou director del Memorial Democràtic / ACN