El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat la necessitat d'articular una "via àmplia" per aconseguir la independència i ha afirmat que els republicans no renunciaran ni al diàleg ni a negociar des de Catalunya: "Seria una ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l'Estat donarà fruits tangibles immediats, però creure que podem prescindir d'ell seria una caríssima irresponsabilitat".

En un article publicat aquest diumenge a 'La Vanguardia' com a resposta a un d'anterior del líder de JxCat, Carles Puigdemont, en qui va titllar de "pactisme màgic" el suport d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), Junqueras ha defensat el suport als pressupostos: "Era més còmode votar que no, però era una irresponsabilitat", ja que hauria suposat cedir capacitat de negociació a Ciudadanos i renunciar a milers de milions d'euros.

A més, Junqueras assegura que "qui renuncia a tenir més recursos per a Catalunya en aquest moment tan dramàtic demostra estar molt allunyat del sofriment de la gent", i ha opinat que la ciutadania no hagués entès que ERC hagués renunciat a la negociació.

"No volem elegir entre l'eix social i el nacional. Quan el país s'ha repartit entre progressistes i nacionalistes, no hem avançat cap a la república", ha lamentat, mentre ha assenyalat que "per convertir-nos en un estat és imprescindible construir una gran majoria a Catalunya, però també cal guanyar-se la legitimitat a tot arreu".

Taula de diàleg: "Un èxit"

Segons Junqueras, sorprèn que "hi hagi persones que fa quatre dies vivien còmodament en l'autonomisme que ara defensin que per fer la independència" el moviment ja té prou suports.

Per tot això ha cridat a formar una "via àmplia independentista", utilitzant un concepte avançat per Pere Aragonès en la presentació de les llistes electorals del partit per a les eleccions del 14-F, i ha afegit: "No necessitem exhibir cada cinc minuts que som independentistes ni convèncer els convençuts amb discursos pronunciats a base de retrets".

"No ens cansem ni ens rendim quan defensàvem, a contracorrent, el projecte de la independència, ni ens acomplexem davant del paternalisme dels qui ens deien que era una quimera i que no tiraríem endavant mai", afirma Junqueras, que afegeix que "el diàleg sempre ens fa guanyadors, sigui perquè avancem i dona resultats o perquè negant-lo es mostren de nou els límits i l'immobilisme de l'Estat espanyol davant de la comunitat internacional i davant dels catalans que legítimament encara tenen fe en l'encaix dins d'una Espanya diferent".

Per a ell, "per molt que es critiqui i ridiculitzi, la taula de diàleg és un èxit en si mateixa. A ulls del món és el reconeixement explícit de l'Estat de l'existència d'un conflicte entre dos subjectes polítics: Catalunya i l'Estat".