La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, s'han reunit aquest divendres i s'han emplaçat a seguir "treballant bilateralment per avançar en l'agenda feminista compartida". Ambdues consideren que cal aprofundir en la garantia dels drets existents i "en la conquesta de nous". Per continuar avançant en aquest terreny, els equips del Departament i del Ministeri han acordat una nova reunió abans de l'estiu.

La consellera Verge ha assenyalat que és clau impulsar "polítiques feministes desacomplexades, interseccionals, transinclusives i antiracistes" per poder aconseguir una transformació real per a la igualtat i la garantia de drets. Per la seva banda, la ministra Montero ha apostat per la cooperació institucional i la col·laboració "constant": "Caminem juntes en la lluita pels drets de les dones a Catalunya i Espanya, contra les violències masclistes, pels drets LGTBI i amb el pla Corresponsables", ha indicat la màxima responsable del Ministeri d'Igualtat.

A la reunió, per part del Govern, hi havia Georgina Oliva (secretària general del Departament d'Igualtat i Feminismes); Marina Garcia (cap de gabinet); Mireia Mata (secretària d'Igualtat) i Montserrat Pineda (secretària de Feminismes). La delegació del Ministeri d'Igualtat la formaven, també, Ángela Rodríguez (secretària d'Estat d'Igualtat) i Amanda Meyer (directora de gabinet).

Clima "d'entesa i sintonia"

El comunicat del Departament d'Igualtat i Feminismes detalla que la reunió ha transcorregut en un "clima d'entesa i sintonia". Entre les carpetes que s'han tractat, hi ha l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i les polítiques que han de garantir els drets de les persones LGTBI, així com la futura llei trans catalana i la llei antiracista.

Sobre l'Estratègia de Drets Sexuals i Reproductius del Govern, la consellera Verge ha traslladat a la ministra Montero que aquest pla "aprofundirà en drets ja aconseguits", com la interrupció voluntària de l'embaràs o l'educació sexual. Entre els drets nous, per exemple, destaca el dret a l'equitat menstrual. Una de les demandes que Verge ha fet és la importància que el preu dels productes menstruals no tingui IVA: "És clarament un impost discriminatori per a més de la meitat de la població", ha expressat la consellera.

Tant des del Departament com des del Ministeri han deixat un missatge ben clar en defensa de l'objectiu d'acabar amb la violència institucional. En aquest sentit, Tània Verge ha plantejat compartir les eines en les quals està treballant el Departament que encapçala, entre les quals hi ha "les avaluacions de la victimització que poden partir les dones per part de les institucions, els indicadors de diligència deguda en l'actuació dels poders públics o les mesures de reparació incorporades en els pressupostos de la Generalitat d'aquest 2022".

Abans de la reunió amb Tània Verge, Irene Montero s'ha reunit al mateix Palau de la Generalitat amb el president Pere Aragonès. Sobre aquesta trobada, la ministra ha defensat que "hi ha reptes compartits, hi ha avenços feministes, de justícia social i de reconeixement de la plurinacionalitat. Només el treball conjunt és l'única forma d'avançar".