La presidenta del Grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, l'alemanya Ska Keller, ha avisat aquest dimarts que el fet que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín no hagin pogut prendre possessió dels seus escons a l'Eurocambra és "un problema greu" que haurà de ser estudiat pel pròxim president de la institució.

En roda de premsa a la seu del Parlament a Estrasburg, Keller ha dit que el seu grup ja ha plantejat l'assumpte en la Conferència de Presidents de l'Eurocambra --similar a la Junta de Portaveus al Parlament, ja que reuneix els presidents dels grups polítics--. "Qualsevol futur president del parlament haurà de mirar-lo perquè és un tema relatiu a com defensar els drets dels que han estat elegits", ha declarat Keller, incidint a més que l'Eurocambra ha de tenir 751 membres i en falten tres.

Els Verds/ALE és el grup europeu en el que està integrat ERC, i al qual per tant pertanyeria Junqueras, i també van demanar l'ingrés en ell Puigdemont i Comín, elegits per JxCat.

Tanmateix, cap dels tres no és en la llista d'eurodiputats que van enviar les autoritats espanyoles perquè no van complir el tràmit d'acatar la Constitució davant de la JEC. Per a la presidenta de els Verdes, no se li va permetre complir aquest tràmit, així que el pròxim president de l'Eurocambra haurà d'analitzar com es defensen els drets dels quals no han pogut accedir a l'escó per motius "que no són culpa seva".

En el cas de Junqueras, el Tribunal Suprem (TS) no li va permetre anar a acatar la Constitució precisament per evitar que hagués d'anar a Estrasburg a prendre possessió del seu càrrec, perquè això posaria en perill el procés judicial. En canvi, en el cas de Puigdemont i Comín, residents a Bèlgica per fugir de la Justícia espanyola, la Junta Electoral Central va rebutjar el seu intent d'acatar la Constitució davant d'un notari belga.