La gestació subrogada, també mal anomenada com ventre de lloguer, ja està permesa a Portugal. Mentre a l'estat espanyol i a Catalunya encara el debat està obert, amb opinions ben diverses, en el país veí aquesta fórmula per tenir fills ja és legal (però amb matisos).

La nova llei és un gran pas per a Portugal, que fins ara es trobava entre els països que prohibien aquesta possibilitat.

Dona embarassada / Pixabay

Ara bé, la legislació segueix essent força restrictiva: només podran recórrer a aquesta possibilitat dones que tinguin problemes d'infertilitat, que hagin nascut sense úter o qualsevol altra lesió que les impedeixi quedar-se en estat. Per això, caldrà abans que un metge certifiqui aquesta infertilitat.

Serà altruista

Un dels punts més importants de la llei és la prohibició de rebre una remuneració a canvi de gestar un nadó. La mare gestant només podrà rebre una compensació per a suplir els costos mèdics derivats de l'embaràs.

Aquest és un punt de coincidència amb la proposició de llei presentada per Ciutadans, que fins el moment ha estat l'únic partit que ha obert la possibilitat de legalitzar aquest mètode.

Els d'Albert Rivera van proposar una llei que obria la porta a legalitzar-ho, sempre que la dona gestant tingui 25 anys o més, hagi estat mare anteriorment i tingui una situació econòmica estable. De moment, no s'han fet més passos per a tancar aquesta nova legislació a Espanya.

Europa, opinions diverses

En el si d'Europa actualment hi ha legislacions molt diverses pel que fa a la gestació subrogada. En la majoria de països ara mateix està prohibit. Entre ells trobem els grans de la Unió Europea, com Alemanya, Itàlia, França i Espanya.

Alguns països han optat pel model d'obertura i han permès la gestació subrogada sempre que sigui altruista, com a Portugal. Són, per exemple, el Regne Unit i els Països Baixos.

Hi ha només tres països que, sorprenentment, permeten també aquesta pràctica si és amb un pagament econòmic: és el cas de Bielorússia, Ucraïna i Xipre.

En aquest mapa es pot observar quina és la situació de la gestació en cadascun dels països europeus. Portugal apareix en verd, després de la nova legislació en vigor des d'avui.