GRA004. MADRID, 30/01/2016.- El presidente de Extremadura, Guillermo Fernández Vara, a su llegada a la reunión del Comité Federal del PSOE en la sede del partido en la calle Ferraz, en Madrid. EFE/Paco Campos

"Si no deixem clar que el PSOE no té res a veure amb l'independentisme, ni per activa ni per passiva, a nosaltres a Extremadura, ens maten". Aquestes van ser les paraules del secretari general dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, durant la celebració del Comitè Federal de dissabte. Diverses declaracions dels barons i altres dirigents s'han filtrat avui als mitjans, ja que la reunió va ser a porta tancada.

Un altre candidat socialista, Eduardo Madina, va afegir que subjectar l'arquitectura del Govern d'Espanya "sobre 17 tipus que la volen partir" comportaria trencar el país i "partir el PSOE". Per evitar "el patíbul" del partit, la solució del president de la Diputació d'Aragó, Javier Lambán, va passar per recórrer als "caladors de possibles acords en forces polítiques de la dreta, disposades a programes reformistes, com pot ser el PNB o Ciutadans".

Ahora, Lambán va recordar que ell governa a Aragó amb la Xunta Aragonesista. El partit defensa l'autoderminació, però el seu soci de govern va afirmar que "si em plantegés en el pròxim consell de govern que vol l'autodeterminació, seria cessat de manera immediata".

 

No a Podemos

La secretària general del PSOE a Andalusia, Susana Díaz, va ser contundent  afirmant que "no veia" un govern de coalició amb Podemos. Alhora, Javier Fernández, secretari general de la Federació Socialista Asturiana, va alerta dels perills de generar acord amb un partit que "està dient clarament que vol ocupar el nostre espai polític", i que "està propiciant un motí, un motí de les bases contra els seus dirigents".

 

Sánchez i eleccions

Díaz va deixar clar que "el 20 de desembre el Partit Socialista no va fer història", sinó que "va treure el pitjor resultat de la història". La situació es veuria agreujada pels casos de corrupció del PP, "dels més greus" que ha tingut el país, que "si va guanyar les eleccions en aquestes circumstàncies, és que no estàvem en el camí correcte".

 

Amb aquest escenari, Fernández va considerar "que hi haurà unes pròximes eleccions, ho he de pensar, ho penso i ho dic". Però per Vara el PSOE no "pot" anar a unes eleccions, considerant que "no ens aniria bé, i a més crec que no li aniria bé al país". Així, va reptar als seus companys, a aventurar un darrer escenari: "I què li diem als espanyols d'aquí a quatre mesos si després d'altres eleccions seguim sense sumar?".