Gir de guió a Extremadura. Guillermo Fernández Vara ha passat en poques setmanes de decidir que deixava la política a anunciar que es presentarà a la investidura per mantenir-se al càrrec de president de la Junta d’Extremadura. El desacord entre el PP i Vox per convertir María Guardiola en presidenta d’aquesta comunitat autònoma ha dut el baró del PSOE a tenir la iniciativa i anunciar que es presentarà a la reelecció. I ha fet una petició molt significativa: ha demanat a PP i Vox “que deixin governar la llista més votada”. És a dir, el socialista ha demanat allò que també li demana Alberto Núñez-Feijóo a Pedro Sánchez pel 23-J, i el que el PSC no va fer a Barcelona.

En una roda de premsa des de Mérida, l’encara president extremeny ha explicat que ha pres la decisió de presentar-se a la investidura en veure que el PP prefereix repetir eleccions abans que cedir i arribar a un pacte amb l’extrema dreta. Ha aprofitat per criticar, també, que María Guardiola no arribi a pactes amb Vox a la Junta d’Extremadura però que, en canvi, sí que s’hagin produït enteses en Ajuntaments d’aquesta comunitat autònoma. També ha acusat els dos partits d'utilitzar Extremadura com a “laboratori” i “taulell d’escacs" del que pot passar a l’estat espanyol l’endemà de les eleccions generals del 23-J.

“Deixar votar la llista més votada”

Qui segur que ha alterat el taulell polític amb les seves declaracions és el propi Vara. Ja que ara el candidat socialista li ha demanat al PP exactament el mateix que els populars li demanen al PSOE per a les eleccions generals del 23-J. Fa setmanes que Alberto Núñez-Feijóo insta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a abstenir-se en una possible investidura del líder popular com a cap de l’executiu si no vol que aquest hagi d’acabar pactant amb Vox. Fins i tot aquest dilluns va assegurar que una coalició entre PP i Vox estaria “imposada” per Pedro Sánchez.

A més, el que demana Guillermo Ferández Vara és exactament el contrari que ha fet el PSC a Barcelona. Tot i que Xavier Trias guanyés les eleccions municipals a la capital catalana, els socialistes van construir amb el PP i els comuns una maniobra per esborrar la idea de tenir un alcalde independentista a la ciutat. És per això que finalment Ada Colau i Daniel Sirera van entregar els seus vots al socialista Jaume Collboni, que ja exerceix com a batlle de Barcelona.

Presidència de l’Assemblea d’Extremadura, pel PSOE

Les desavinences entre PP i Vox a Extremadura no només han provocat que Vara anunciï que es presentarà a la reelecció com a president, sinó que també ha provocat que la presidència de l’Assemblea d’aquesta comunitat autònoma acabi en mans del PSOE. Blanca Martín Delgado, del Grup Socialista, tornarà a ocupar la presidència parlamentària, gràcies al desacord de la dreta i l'extrema dreta espanyola.