L'ombra d'unes noves eleccions autonòmiques es materialitza a Extremadura. Després que Vox es mantingués ferm exigint entrar a l'executiu extremeny amb el Partit Popular, la candidata dels populars, María Guardiola, ha mostrat que el seu partit no té por a noves eleccions. "Anirem a eleccions si cal anar-hi", ha sentenciat Guardiola aquest dimarts en una roda de premsa. 

🟡 Resultats Eleccions Extremadura 2023, DIRECTE | Última hora de l'escrutini del 28-M

L'amenaça de nous comicis ha estat en el manual d'acció de Vox per formar governs amb el PP després de les eleccions del 28-M. En diversos territoris ha funcionat, però Guardiola i el seu equip han donat un cop sobre la taula: Vox no entra al govern. Quina és l'alternativa? Segons apunta la líder popular a l'extrema dreta només li queden dues opcions: "O Vox dona suport a la meva investidura o eleccions". 

Per què el PP extremeny no vol pactar amb l'extrema dreta de Vox, quan altres companys de partit ho han fet sense escarafalls? Guardiola ha respost: "No puc deixar entrar en governs els qui no es prenen seriosament la violència masclista, als qui prenen la dignitat als immigrants i als que despleguen una lona tirant la bandera LGTBI a les escombraries". Finalment, a diferència d'alguns dels seus companys de partit, la líder popular extremenya ha sentenciat: "Jo no signaré un pacte asimètric i ple de condicions; no regalaré conselleries ni entraré en batalles culturals que estan superades".

Aquest mateix matí, el portaveu de campanya i vicesecretari del PP, Borja Sémper, ha defensat la postura del seu partit de formar un govern en solitari a la Junta d'Extremadura. Tanmateix, això ha estat abans de la compareixença de Guardiola o s'ha desmarcat d'altres pactes del partit amb Vox on s'han acceptat els postulats de Vox pel que fa a la violència masclista, per exemple. 

El desacord entre la dreta i l'extrema dreta: una victòria per al PSOE

La manca d'acord entre les dues formacions s'ha traduït en el fet que aquest matí ha estat elegida presidenta de l'Assemblea d'Extremadura una socialista. Blanca Martín Delgado, del Grup Socialista, tornarà a ocupar la presidència de la cambra, gràcies al desacord de la dreta i l'extrema dreta espanyola. PP i Vox no han consensuat un candidat comú per aconseguir el control de la cambra, de manera que l'hora de votar, Martín ha rebut 32 vots, els 28 diputats del seu grup i els quatre d'Unides per Extremadura, mentre que el candidat del PP, Abel Bautista, n'ha obtingut 28, el mateix nombre d'escons que té el seu grup parlamentari, i el de Vox, Ángel Pelayo Gordillo Moreno el dels cinc diputats amb què compta el seu grup. 

Justament després d'aquesta derrota de la dreta i l'extrema dreta a Extremadura és quan Guardiola ha sortit davant dels mitjans a donar un cop a la taula de negociació amb Vox i no mostrar-se espantada davant uns possibles nous comicis.