Marxa enrere de Guillermo Fernández Vara. El president socialista de la Junta d’Extremadura ha demanat ara suspendre la seva investidura per revalidar el seu càrrec, després de l’acord de govern anunciat pel PP i Vox en aquella comunitat autònoma. “La nostra proposta d’investidura ha tingut el seu efecte; l’impossible s’ha fet possible; en la meva opinió, s’hauria de celebrar una nova ronda de contactes i d’allà sortiria la suspensió de la investidura i la convocatòria d’una altra”, ha escrit al seu compte de Twitter.

“Si era tan senzill, per què tot aquest ridícul televisat?”, s’ha preguntat també l’encara president extremeny a les xarxes socials. Fernández Vara s’ha referit d’aquesta manera al constant estira-i-arronsa que han mantingut el PP i Vox en les darreres setmanes. En un primer moment, el PP es va plantar i va negar-se a acceptar l’entrada de l’extrema dreta a un executiu capitanejat per María Guardiola, argumentant que Vox no havia rebut suficients vots el 28-M i no tenia prou força per exigir l’entrada al govern. Però la iniciativa del PSOE, que va aconseguir ja la presidència de l’assemblea extremenya i ja tenia programada una investidura de Vara, ha fet que els partits d’Alberto Núñez-Feijóo i de Santiago Abascal s’espavilessin.

Així, PP i Vox han anunciat aquest divendres que havien arribat a un acord de coalició per a la Junta d’Extremadura. María Guardiola serà la presidenta, mentre que el partit de Santiago Abascal tindrà la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural. La signatura de l'acord entre Guardiola i el portaveu de Vox a l'Assemblea d'Extremadura, Ángel Pelayo, està programada per aquest divendres al migdia.

Fonts del PP lamenten que l’acord no hagi arribat abans i destaquen, per exemple, que els populars havien proposat a Vox la presidència de l’Assemblea extremenya i una cadira més a la Mesa parlamentària. Paral·lelament, els populars justifiquen que han permès l’entrada de Vox en aquells llocs en què el seu vot afirmatiu era imprescindible per aconseguir la investidura. “Defensem la nostra legitimitat per governar en solitari on som la força més votada i tenim més escons que tota l’esquerra junta”, afegeixen.

Finalment, insisteixen que els acords assolits amb l’extrema dreta “no impliquen cessions ideològiques” i confirmen una “forma de procedir entre el PP i el PSOE”. Destaquen que el “sanchisme” hagués pactat qualsevol cosa per tal de mantenir-se en el poder en totes les comunitats autònomes que pogués. “El PP protegeix la seva ideologia sense sotmetre les seves creences a les exigències de ningú”, afegeixen.

El moviment del PSOE per investir Vara

El PSOE va prendre la iniciativa aquest dimecres i, davant del constant desacord entre PP i Vox, va decidir activar la investidura de Guillermo Fernández Vara. Un dia abans, María Guardiola li havia demanat temps a la presidenta de l’Assemblea per ultimar un acord amb la formació de l’extrema dreta. A més, la investidura —que tot indicava que seria fallida— se situava a les portes de la campanya del 23-J, una forma de poder evidenciar, per part del PSOE, que PP i Vox van sempre del bracet.