El raper Valtònyc, ha afirmat aquest diumenge que creu que el jutge belga, que aquest dilluns decidirà si l'extradeix per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, acceptarà la seva extradició a Espanya "només pel delicte d'amenaces".

En una entrevista a RAC1, Valtonyc ha assegurat que sigui quina sigui la decisió dels tribunals, els seus advocats podran apel·lar i el recorregut serà llarg, el que considera un bon indici perquè voldrà dir que "no accepten una extradició automàtica" i que tindrà un judici.

El raper ha afirmat que està tranquil "perquè per guanyar a Espanya només fa falta que la cagui i l'està cagant", i ha dit que la justícia belga dóna més garanties que l'espanyola perquè no està polititzada, no s'aplica la llei segons la ideologia política, i que a diferència d'Espanya no tenen antecedents d'una dictadura feixista.

El raper, que es troba a Bèlgica des de juny després de ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó, insisteix que han aconseguit internacionalitzar el seu cas i està convençut que la seva situació l'acabarà decidint el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH): "Estic fent moltes coses que a la presó no hauria pogut fer".

Preguntat per la polèmica dels llaços grocs, Valtonyc ha opinat que mentre es parla de llaços grocs s'oblida que hi ha gent a la presó i a l'estranger, i ha defensat l'ocupació de l'espai públic: "No podem aplicar a Catalunya aquella Llei Mordassa que sempre hem criticat".

El jutge decideix sobre l'extradició

Un jutge d'un tribunal de primera instància de la ciutat de Gant, a Belgica, decidirà aquest dilluns si accepta l'extradició a Espanya de Valtonyc, i condemnat a Espanya per enaltir el terrorisme i injuriar el Rei en les lletres de les seves cançons, després de l'ajornament de la vista el passat 21 d'agost.

Així, el magistrat belga previsiblement prendrà una decisió després d'estudiar l'escrit de la defensa en el qual aquesta argumenta que els fets que es jutgen s'emmarquen dins de la llibertat d'expressió, i a més no existeix la doble incriminació que ha de ser exigida per al seu lliurament a Espanya, és a dir que els delictes que se li atribueixen al raper estiguin tipificats en ambdós països.

La decisió sobre l'extradició va ser posposada per un jutge de guàrdia el passat 21 d'agost en tractar-se d'"una qüestió de grans principis i de llibertat d'expressió", segons va explicar en declaracions la premsa un dels advocats del cantant, Simon Bekaert.

Aquest dilluns acompanyaran al raper fins al jutjat de Gant els tres lletrats que s'ocupen de la seva defensa, els belgues Paul i Simon Bekaert així com Gonzalo Boye, segons ha pogut saber Europa Press. "La possibilitat que el cas torni a ser posposat és petita", va assegurar Simon Bekaert, que va recordar que encara que el jutge accepti el lliurament a Espanya podria interposar-se recurs.