Mig any després de l'empresonament del raper Pablo Hasél i les nombroses protestes que va generar, el seu cas continua portant cua. Ara, la Generalitat ha obert un expedient sancionador a un bomber del parc de Lleida per haver mostrat la seva solidaritat amb l'artista posant música seva. El cas ha estat denunciat per la Intersindical, ja que el bomber hi està afiliat, i la CUP s'ha solidaritzat amb l'agent. En contra d'aquesta decisió, els anticapitalistes han demanat a Interior l'arxivament. 

Concretament, des de la CUP creuen que tant la denúncia a la Fiscalia com el mateix expedient que ha obert ara la Generalitat són un pas més contra la llibertat d'expressió en general, i dels bombers en particular. En aquest sentit, han recordat que ja durant el 2017, i especialment pel referèndum de l'1-O, els bombers van estar en el punt de mira per protegir drets i llibertats.  

Falta greu 

Segons van informar ahir des del sindicat, l'expedient contra el bomber vindria motivat pel fet d'haver posat una cançó del raper al Parc de la ciutat després que Hasél fos empresonat. Així, l'acusen d'haver vulnerat el règim disciplinari dels treballadors públics amb una falta greu. En un comunicat, la Intersindical vol aclarir que "en cap cas no ha posat en risc ni la reputació de l’Administració ni cap persona". Ara està citat per declarar el 9 de setembre. 

La CUP veu inconcebible que sigui ara ERC qui, des d'Interior, "reprimeixi els drets dels bombers". Segons la formació, només va fer la seva feina, comprovant l'estat del material del parc, però fent sonar la música de Pablo Hasél per denunciar els abusos de la casa reial. La cançó que sonava era Muerte a los Borbones. En aquell moment feia tot just tres dies que Hasél havia entrat la presó de Ponent, que es troba just al costat del Parc de Bombers de Lleida.

Comprovació rutinària 


Per tot plegat, els anticapitalistes creuen que aquest fet no pot merèixer cap sanció disciplinària des del moment en què ni el bomber va sortir del parc ni va fer un ús indegut dels equips així com tampoc va atemptar contra el cos, sinó que es va limitar a fer una comprovació rutinària de material. En canvi, estan convençuts que si la música hagués estat una altra, en cap cas hauria implicat l'obertura d'un expedient. Això, segons la formació, demostra el caràcter repressiu de la decisió d'Interior. 

Els Mossos van detenir Pablo Hasél el 16 de febrer, després que els antiavalots entressin a la Universitat de Lleida, on el raper s'havia tancat. La nit abans, l'Audiència Nacional havia dictat una ordre de detenció després de desestimar el recurs de súplica del cantant per suspendre l'entrada a la presó, després de ser condemnat per un delicte d'enaltiment del terrorisme i per injúries a la monarquia. 

A la imatge principal, els Mossos detenen Pablo Hasél / ACN