Amb l'arribada a Palma de Mallorca, el raper Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, ha pogut tancar, per fi, la seva llarga travessia de l'exili. Més de cinc anys i mig vivint a Bèlgica per evitar l'empresonament arran de la lletra de les seves cançons han culminat en el retorn inesperat als Països Catalans. Valtònyc va arribar aquest dissabte a terres catalanes en cotxe, acompanyat durant un tros anterior del trajecte pel president a l'exili, Carles Puigdemont. Un cop a Barcelona, el raper s'ha esperat fins aquest diumenge, a primera hora del matí, quan s'ha dirigit a l'aeroport d'El Prat acompanyat per familiars abans d'embarcar a l'avió que l'ha portat a Palma juntament amb l'històric activista independentista de Mallorca Tomeu Martí. 

És aquí on Valtònyc ha estat rebut amb una gran mostra d'efusivitat. Una trentena de persones, entre familiars i amics, l'esperaven a la zona d'arribades de l'aeroport, mostrant banderes independentistes, mallorquines i republicanes. També han desplegat una pancarta en què es llegia 'Benvingut a casa, Valtònyc', així com samarretes amb el missatge 'Les paraules volen soles'. El raper ha arribat poc després de les 9.00 hores, i ràpidament s'ha vist envoltat per aquells que l'esperaven. Entre abraçades i llàgrimes d'emoció, de fons s'han sentit els aplaudiments dels presents, tot plegat entremig de les càmeres d'un ampli desplegament mediàtic.

Un cop aterrat, el raper ha tingut unes paraules per al públic, en què ha reconegut haver comès "errors", però diu que no és moment de penedir-se’n i que l'experiència “ha valgut la pena”. També ha admès que l'exili ha estat "dur", però que ha suposat un creixement com a persona i com a professional. Ha valorat sobretot la “xarxa d’amics” que ha fet i també l’estima de la seva família. Per això, ara vol gaudir de parents i amics, del menjar i de l’aire illenc

Més tard, ha participat en un acte a Sineu, on Valtonyc ha estat rebut per unes 200 persones i acompanyat de familiars i amics. En la seva arribada, el raper ha estat escoltat per un grup de xeremiers, que ha interpretat la cançó 'No em volem cap'. Valtonyc ha agraït aquesta rebuda i, davant els presents, ha fet broma amb què "ell no anava a cantar perquè no volia haver de tornar a marxar". Posteriorment, i de manera ja més seriosa, ha reconegut que "la pitjor part de l'exili és pensar que t'obliden, que estàs sol i que el que has viscut no ha servit per a res". No obstant això, ha agraït, "no m'he sentit només ni un dia".

El retorn de Valtònyc

Va ser aquest dissabte quan Valtònyc va anunciar que tornava a Espanya després de més de cinc anys i mig a l'exili. "Tornar sempre és la millor part de l'aventura", va afirmar en una piulada a Twitter. El mateix dissabte a la nit va passar la frontera de La Jonquera per acabar arribant a Barcelona unes hores després. Va ser a les 22.00 quan va confirmar la seva entrada a Catalunya amb el missatge "Feliç de tornar a trepitjar ja els Països Catalans" i imatges del seu retorn quan ja era fosc, acompanyat de l'exconseller de Cultura Lluís Puig.

La decisió arriba, precisament, després que hagi prescrit la condemna imposada per l'Audiència Nacional espanyola aferrant-se a les lletres de la seva música, i que l'acusava d'enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola, quedant sense efecte les ordres de detenció emeses internacionalment. Fonts de la defensa expliquen a ElNacional.cat que s'han assabentat de la prescripció dels delictes "per casualitat". El raper havia viscut més de cinc anys a Bèlgica, on va establir una relació propera amb el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, a qui Valtònyc ha lloat en el seu missatge a les xarxes.